Ovjerava zdravstvenu knjižicu mjesečno jer je strani državljanin

Operisala je štitnu žlijezdu pa povremeno mora na ljekarske kontrole te da kupuje lijekove i plaća privatne doktore, a za to nema para.
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 07:53h

Penzioner Batrić Srdanović, koji živi od 122 eura penzije, ogorčen je postupcima službenica na šalteru za ovjeravanje zdravstvenih knjižica Fonda za zdravstveno osiguranje, koje njegovoj ženi Šahi Srdanović ovjeravaju knjižicu samo na mjesec dana ili uopšte to ne rade.

On se obratio ministru rada i socijalnog staranja Suadu Numanoviću koga moli da mu objasni zašto se njegovoj ženi ovjerava knjižica na mjesec dana, a djeci samo na pola godine.

" Supruga mi je rodom Albanka s kojom sam se vjenčao 1995. godine i imam dvoje maloljetne djece, sina i ćerku. Do 2008. godine nije bilo nikakvih problema oko ovjeravanja zdravstvenih knjižica kako nama tako i supruzi.

Od 2009. godine, nažalost, šalterski radnici joj prave probleme, o čemu su pisale i novine, zbog toga što je strani državljanin iako živi 14 godina u Crnoj Gori, a ja se već četiri godine obraćam MUP-u da mojoj supruzi izdaju državljanstvo" priča Srdanović.

Do 2008. godine nije bilo nikakvih problema oko ovjeravanja zdravstvenih knjižica kako nama tako i supruzi

On kaže da su se iste službenice u 2010. počele nekorektno ponašati i prema njegovoj maloljetnoj djeci.

" Šalterskim radnicama donosio sam na uvid da moja supruga ima odobrenje o stalnom nastanjenju u Crnoj Gori, ali šalterske radnice, direktor i sekretarica kod koje sam bio na prijemu doslovno su mi rekli da je odluka takva, jer Zakon nalaže da se ovjeri knjižica mojoj ženi samo na mjesec dana.

Ovih dana idemo na selo s djecom na Žabljak skoro tri mjeseca, pa nije u mogućnosti da dođe u Podgoricu da ovjeri knjižicu" kaže Srdanović.

Njegova žena, kako kaže, operisala je štitnu žlijezdu pa povremeno mora na ljekarske kontrole te da kupuje lijekove i plaća privatne doktore, zašta, kako kaže, nema para.

Ne postoji uredna prijava

Portparol Fonda za zdravstveno osiguranje Amer Ramusović kazao je da se ne radi o uskraćivanju prava na zdravstveno osiguranje stranom državljaninu, već o nepostojanju uredne prijave na zdravstveno osiguranje kroz Centralni registar Poreske uprave.

" Imajući u vidu činjenicu, da je u bazi osiguranika Fonda prije 01. 03. 2010, kada je prestala nadležnost Fonda za zdravstveno osiguranje da vrši utvrđivanje svojstva osiguranog lica i prijavu osiguranih lica na zdravstveno osiguranje godine, gospođa Šaha Srdanović već bila prijavljena kao član porodice – bračni drug, područna jedinica Podgorica je imenovanoj ovjeravala zdravstvenu knjižicu na mjesec dana, do njenog prijavljivanja u Centralni registar Poreske uprave.

Međutim, uvidom u Centralni registar Poreske uprave imenovana još uvijek nije prijavljena na zdravstveno osiguranje – kazao je Ramusović.

Djeci jednom godišnje

Ramusović je dodao da što se tiče ovjere zdravstvenih knjižica za djecu Srdanovića, uvidom u bazu podataka ne mogu tačno znati od kada su ona prijavljena kao osigurana lica u Centralni registar preko nosioca osiguranja, što je, kako je rekao, mogao biti razlog ovjere knjižice na kraći rok od propisanog.

" Prema trenutnom stanju, djeca Batrića Srdanovića uredno su prijavljena na zdravstveno osiguranje u Centralni registar Poreske uprave pa se zdravstvena knjižica može ovjeriti na period od 12 mjeseci, kako je to i propisano Pravilnikom za penzionere i članove porodice penzionera " rekao je Ramusovič.

Bonus video: