DRUGU GODINU ZAREDOM

U Risnu ozvaničen početak turističke sezone: Makaruli za sve

U programu su nastupili KUD “Boka”, klapa ”Vazda mladi” iz Tivta, Edita Slabi Brkan iz Tivta i “Hipnos Bend“ iz Risna.
52 pregleda 0 komentar(a)
risan_1, Foto: PEĐA NIKOLIĆ
risan_1, Foto: PEĐA NIKOLIĆ
Ažurirano: 12.06.2011. 14:38h

Kotor - U Risnu je sinoć održana manifestacija “Risanski makaruli” započeta prošle godine sa ciljem da ozvaniči početak ljetnje sezone.

Organizacija žena Risna potrudila se da stolovi na popularnoj i prepunoj risanskoj pjaci budu puni raznih đakonija, uz dominantne makarule na više načina (sa tri vrste sira, mesom, žućenicom ili one sa raznim prelivima).

Brojni gosti imali su u čemu da uživaju, jer su se vrijedne Rišnjanke, uz pomoć Organizacije žena Tivta i brojnih sponzora, dobro potrudile da ukusnih makarula bude dovoljno za sve koji su željeli da ih, ili probaju prvi put, ili da se možda prisjete tradicionalne recepture ovog segmenta bokeške kuhinje.

Davne 1835. godine, makarule - jelo koje se služilo na svadbama, opisao je i Vuk Stefanović Karadžić. Putujući po Crnoj Gori i Boki, boravio je i u Risnu kod svog prijtelja Vuka Popovića, nakon toga napisao je “Kovčežić”- jedno od poglavlja knjige o Boki kotorskoj, štampane u Beču 1849. godine koje govori o životu, vjeri, kulturi i običajima u Risnu.

Predsjednica Organizacije žene Risna Anka Perović, kazala je da se kao kuriozitet izdvajaju tradicionalna jela koja su bila priremana za svadbu, a posebna pažnja je poklonjena svatovskim makarulima.

“Oni su i povod za manifestaciju koja se po drugi put održava na ovoj predivnoj risanskoj pjaci. Očekujemo da sljedeće godine događaj privuče još više učesnika, kako iz Risna tako i iz Perasta. Ovo je najznačajnije za promociju Risna na turističkoj mapi” kazala je Perović.

Predsjednica Mjesne zajednice Risan, Jasmnina Mršić, kazala je da makaruli govore o onom primorskom i mediteranskom Risnu i da ovakve manifestacije značajno doprinose njegovom oživljavanju.

“Uz pomoć Organizacije žena Risna, MZ, Opštine, pokrenuli smo se da bi uradili nešto za ovaj grad koji je nekako u sijenci ljetnjih dešavanja u Kotoru i Perastu. Očekujemo i da nam novim putem Risan – Žabljak sada dolazi više gostiju sa sjevera, jer je za mnoge svakako primamljiva ideja da za samo dva sata vožnje mogu uživati na planini i na moru. Ove sezone može se poraditi i da neki od brojnih brodova koji posjete Kotor, pristanu i u Luku Risan. Tu su Hipnos i Rimski mozaici, iskopine iz Ilirskog perioda, praistorijsko nalazište u Lipcima, a sve začinjeno makarulima, dovoljan su mamac za turiste da dođu u većem broju u Risan” kazala je Mršić.

U programu su nastupili KUD “Boka”, klapa ”Vazda mladi” iz Tivta, Edita Slabi Brkan iz Tivta i “Hipnos Bend“ iz Risna.

Preporučujemo za Vas