Stigla 463 zahtjeva za procjenu štete u Zeti, usjevi žestoko stradali

Ispred zgrade GO Golubovci su od juče velike gužve, jer poljoprivrednici pokušavaju da što prije predaju zahtjev za procjenu štete
89 pregleda 0 komentar(a)
grad, Foto: Boris Pejović
grad, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.06.2011. 16:09h

Gradskoj opštini Golubovci poljoprivrednici iz Zete do sada su predali su 463 zahtjeva za procjenu štete, nakon što je prije dva dana područje Gornje Zete pogodilo nevrijeme praćeno gradom.

Ispred zgrade GO Golubovci su od juče velike gužve, jer poljoprivrednici pokušavaju da što prije predaju zahtjev za procjenu štete.

90 odsto usjeva je uništeno

Predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić i Miomir M. Mugoša, predsjednik Komisije za procjenu šteta nastalih od elementarnih nepogoda su obišli šest poljoprivrednika sa područja Golubovaca, Gošića, Balabana i Mataguža.

Poljoprivrednici kojima je grad uništio prinose mogu danas i sjutra da podnesu zahtjeve za procjenu štete u prostorijama GO Golubovci od osam do 16 časova

Komisija za procjenu šteta je nastavila tokom dana da obilazi poljoprivrednike sa područja Gornje Zete, a to će raditi i u narednim danima.

Predrag Anđušić, poljoprivrednik iz Golubovaca kojeg je juče posjetila komisija za procjenu štete je rekao da je 90 odsto zasada uništeno.

"Šteta je velika, procentualno oko 90 odsto usjeva je uništeno. Imao sam dosta loze i paradajza. Gotovo sve kulture su uništene. Svake godine pravim računicu koliko ulažem, ove godine sam uložio pet hiljada eura. Što se tiče zarade od prodaje, to je već diskutabilno iz godine u godinu, tako da ne bih mogao reći cifru. Najgore su prošla polja lubenica i pipuna. To su biljke koje su najugroženije i posle grada im nema oporavka", kazao je Anđušić.

On je kazao da je ranije „voda ulazila ljudima u kuće a sad i grad, ali život mora da ide dalje, nije kraj svijeta”.

Prijava štete do utorka

Racu Dobroviću jednom od najvećih poljoprivrednika sa prostora Zete grad je, kaže, odnio 80.000 eura koje je uložio.

"Ovdje imam oko 4,5 hektara zemlje koja je sva pod voćem i povrćem. Dvanaest radnika plaćam po 600 eura. Pola Zete je grad uništio potpuno, čak još nisam dobio nadoknadu za poplavu koja nas je ranije pogodila, ali nadam se da ću kad se procijeni šteta dobiti neku pomoć od države", istakao je Dobrović, dodajući da je na svojim poljima koristio najkvalitetnije sjeme, koje ga je skupo koštalo.

Poljoprivrednici kojima je grad uništio prinose mogu danas i sjutra da podnesu zahtjeve za procjenu štete u prostorijama GO Golubovci od osam do 16 časova.

Komisija u tri grupe

Miomir M. Mugoša je kazao da će Komisija za procjenu šteta biti podijeljena u tri grupe, kako bi se posao što efikasnije odradio.

"Glavni grad u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, GO Golubovci će nakon što se završi procjena šteta uložiti maksimalne napore da se obeštete poljoprivredni proizvođači. U cilju efikasnijeg rada Komisija za procjenu šteta će biti podijeljena u tri grupe. Prva će obilaziti Golubovce, druga selo Mataguže a treća će ići prema Tuzima. Apelujem na poljoprivrednike da što prije podnesu zahtjev za procjenu šteta", istakao je Mugoša.

Dušan Radonjić je naveo da su svi u Zeti očekivali da ove godine prihodi od poljoprivrede budu veći nego prošlogodišnji.

"Očekivali smo da po određenim kulturama prihodi budu veći i do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Na osnovu toga smo pravili strategije kako bismo što bolje plasirali proizvode. U ovom trenutku krajnje sarkastično mogu da kažem da će se ove godine mnogo jednostavnije odraditi otkup. Mnogi ljudi su iskoristili kreditna sredstva, tako da ćemo se truditi da se izvrši povraćaj tih ulaganja", kazao je Radonjić.

Bonus video: