Nevrijeme je bilo toliko da sam mislila da tigle na kući neće izdržat'!

Nenadu Škatariću iz Mataguža grad je za sat , kako procjenjuje, uništio oko 60.000 eura zasada. Vesko Radović mještanin Mataguža je u naletu grada izgubio 800 čokota mlade loze
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 15:25h

Grad veličine oraha koji je oko podne pao u Zeti pričinio je veliku štetu poljoprivrednicima.

Oko 12 časova padale su kocke leda, koje su unišavale zeleno rastinje. Mještani Mataguža su rekli da je čitav njihov trud i rad tokom godine uništen u jednom danu.

Vesko Radović mještanin Mataguža je u naletu grada izgubio 800 čokota mlade loze.

"Vinograd sam zasadio prošle godine, tu je stono grožđe, kardinal... Preko 800 čokota je zasađeno. Podigao sam kredit za mehanizaciju, sa namjerom da ove godine plod bar dio oduži, ali čitav rad je nestao za sat vremena", rekao je Radović.

On je procijenio da mu je grad unišitio više od 70 odsto roda. On je kazao da grozdovi posle grada izgledaju "kao da su ih ptice kljucale".

"Nisam dobio novac od refundacije. Nadam se da će se predstavnici države okrenuti na nas i dati nam neku pomoć, posle ovog što nas je zadesilo", kazao je Radović.

Veskovom komšiji Nenadu Škatariću je za sat vremena grada nastala šteta, kako procjenjuje, od oko 60.000 eura.

"Moja porodica je zasadila oko šest rala lubenice, dva rala paprika, a sad od toga nema ništa. Sve u šta smo ulagali i čemu smo se nadali bilo je na ovim poljima. Od poljoprivrede živimo", kazao je Škatarić, dodajući da se nada da će dobiti pomoć, bar što je uloženo da se kompenzuje.

Radonjić: Šteta je velika

Dušan Radonjić, predsjednik GO Golubovci, sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzanom Miloševićem posjetio je zetska sela.

"Ono što u prvi mah mogu da kažem je da je šteta zaista velika. Polja lubenica i vinogradi su gotovo uništeni. Jedino Donja Zeta nije pogođena gradom. Balabani, Mataguži, Mojanovići... su naselja koja su imala najviše štete. Komisija za procjenu štete će u narednim danima obilaziti poljoprivrednike, ali po njihovom pozivu", rekao je Radonjić.

On je kazao da "ovaj grad definitivno nije trebao Zeti nakon velikih poplava koje su je zadesile".

Plastenici preživjeli

Poljoprivrednici koji su na svojim imanjima imali plastenike uspjeli su bar dio zasada da sačuvaju od grada.

"Jedino što je ostalo od rada ove godine su par plastenika u koje smo zasadili pipune, koji su preživjeli grad. Koliko toliko je ostalo zaštićeno".

Nenadova majka Marina Škatarić je u podne strahovala da će grad polomiti tigle na porodičnoj kući.

"Nevrijeme je bilo toliko da sam mislila da tigle na kući neće izdržati. Kad je grad prošao imali smo šta da vidimo, zasadi koji su cvetali i bili do koljena sad su do zemlje polomljeni", kazala je Skatarić.

Galerija

Bonus video: