Pojava šarke u centru Podgorice iznenadila i stručnjake

Srećom i nakon provedene noći na Odjeljenju intenzivne njege Dječje bolnice Kliničkog centra Crne Gore stanje djevojčice je stabilno
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 16:03h

Na iznenađenje mnogih juče popodne ispred zgrade Lepa Kata petogodišnju djevojčicu J.Z., ujela je za šaku lijeve ruke zmija šarka, dok se djevojčica igrala sa drugaricama u dvorištu.

Srećom i nakon provedene noći na Odjeljenju intenzivne njege Dječje bolnice Kliničkog centra Crne Gore stanje djevojčice je stabilno, saopšteno je iz PR službe KC.

Mnoge je iznenadila činjenica da se u Podgorici pojavila šarka koja je rijetka pojava u nižim djelovima Crne Gore, pošto joj je obično stanište u sjevernim djelovima naše države.

U ovom periodu u Podgorici se pojavljuju zmije i susreti sa njima znaju biti veoma opasni

"I mene je iznenadila činjenica da je djevojčicu ujela šarka, koja najčešće obitava u višim djelovima Crne Gore. Pretpostavljam, ako je zaista šarka, da je u Podgoricu stigla nekim kamionom sa sjevera Crne Gore, najvjerovatnije smještena u nekom za transport drva", kazao je profesor Vladimir Pešić, sa Biotehničkog instituta.

Za Podgoricu češća pojava poskoka

U ovom periodu u Podgorici se pojavljuju zmije i susreti sa njima znaju biti veoma opasni.

Pešić kaže da je za područje Podgorice češća pojava poskoka, ali i da je bez obzira na vrstu zmije nakon ujeda najbolje odmah otići kod najbližeg ljekara, odnosno u najbližu ambulantu.

"Nakon ujeda zmije neophodno je odmah podvezati ruku, nogu ili dio tijela iznad ujeda kako ne bi došlo do širenja otrova kroz krv i poći u najbližu ambulantu kako bi se primio serum.

Od izuzetnog je značaja da serum koji se daje pacijentu bude regularan, odnosno da mu nije istekao rok upotrebe jer u suprotnom njegovo dejstvo može biti kontraproduktivno.

Za pola mjeseca, otprilike, zbog prevelike vrućine zmije bi trebalo da se povuku u svoja staništa

Za pola mjeseca, otprilike, zbog prevelike vrućine zmije bi trebalo da se povuku u svoja staništa i susreti sa njma trebalo bi da budu prava rijetkost. Zbog toga je ovo period kada su one najopasnije i narednih dana treba biti jako obazriv prilikom boravka u prirodi. Na sjeveru je situacija nešto drugačija zbog nižih temperatura ", kaže Pešić.

Serum od 18,35 do 33 eura

U podgoričkim apotekama u dijelu grada preko Morače seruma ima, iako ne u svim, po cijeni od 18,35 do 33 eura.

Svi koji su zainteresovani za kupovinu seruma mogu ga naći u “Montefarmovoj” apoteci “Morača” u Moskovskoj ulici po cijeni od 19,25 eura, ali i u apoteci “Meditas” u Ulici Svetozara Markovića po cijeni od 18,35 eura. Na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u apoteci “Medeonfarm” serum košta 33 eura, ali ga nema u apoteci “Montefarma” “Kruševac”, koja se nalazi samo nekoliko metara dalje.

Zašto se ne kosi trava?

Redakciji „Vijesti” se obratila Danijela Ivanović, majka dvoje djece, koja je zabrinuta činjenicom da je petogodišnju djevojčicu ujela zmija, gotovo u samom centru grada.

"Smatram da treba da se pozabavite pitanjem zašto se uopšte desilo da zmija boravi neopažena u tako prometnom kvartu. Svaki laik zna da zmije borave u visokoj travi, zapuštenim i neuređenim površinama.

Kao logičan, nameće se zaključak da je jedan od razloga to što Glavni grad i nadležne službe nisu u stanju da urede i pokose površine u stambenim blokovima. S obzirom da živim u potpuno drugom dijelu grada u Bloku šest svjedok sam zapuštenih površina oko stambenih zgrada u kojima se djeca igraju.

Prošle godine u Bloku VI bilo je zapaženo više zmija

Prošle godine u Bloku VI bilo je zapaženo više zmija, a nijednom nije pomenuto da je trava visoka skoro metar. Već smo čitali i čuli od nadležnih službi da imaju problem sa pronalaženjem sezonske radne snage koja će da kosi travu, ali... postoje specijalizovane firme koje ove poslove obavljaju. Takođe, oglasi su puni usluga ove vrste", kaže u pismu Danijela Ivanović.

Galerija

Bonus video: