Šuga u Bijelom Polju: Bolesni psi i u krugu bolnice

Veterinari upozoravaju da je ta parazitska bolest uznapredovala do te mjere da su na psima vidljive rane po tijelu
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 14:25h

Pojava šuge medju psima lutalicama na ulicama i ispred nekih javnih institucija izaziva veliku zabrinutost žitelja u Bijelom, Polju.

Specijalista higijene u bjelopoljskom Domu zdravlja dr Ifeta Erović upozorava da takve lutalice predstavljaju veliku opasnost jer se bolest može prenijeti na domaće životinje i ljude.

"Takvih pasa ima ispred i u krugu bolnice i to na mjestima gdje svakako ne bi smjeli da budu.Napadaju lajanjem prolaznike naročito stare i nemoćne.

Obavještene su uprave bolnice i Doma zdravlja i komunalni i veterinarski inspektori od kojih je zatražena intervencija,ali odgovora za sada nema.

Pasa lutalica je pun grad i posebno su vidljivi na mjestima gdje boravi puno ljudi i djece tako da je prisutna permanentna opasnost od njihovog napada,mogućih infekcija i raznih oboljenja,kojih su takvi psi izvor.Takva mjesta su izvor zaraze te je neophodno tretiranje-dezinfekcija uz adekvatno higijensko održavanje i rad nadležnih službi" kazala je Erović.

Direktor Opšte bolnice dr.Tomislav Jeremić potvrdio je „Vijestima“ da je ispred i u krugu te ustanove prisutan veliki broj pasa lutalica.

"Primijećeni su oni koji nemaju“dlake na sebi i sa ranama“ i vjerovatno je da se radi o nekom oboljenju.Mislim da je krajnje vrijeme da nadležne službe preduzmu mjere na rješavanju tog problema kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Obavještavano je Komunalno preduzeće i Komunalna policija i izgleda da ništa nije uradjeno u tom pravcu.Ponavljam da je situacija krajnje alarmantna jer je sve više gradjana koji se žale da ih „presretaju i plaše „psi lutalice" kazao je Jeremić..

Vlasnik veterinarske ambulante „Grandov“, dr Nikola Grandov kazao je za „Vijesti“ da zbog povećanog broja napuštenih životinja već duže prijeti opasnost od pojave epidemije bjesnila, s obzirom na to da lutalica ima na seoskom području gdje lakše mogu doći u kontakt sa divljim životinjama koje se lakše zaraze.

Sada, upozorio je, prijeti opasnost i od širenja šuge.

Mogućnost pojave i širenja bjesnila

“Pojava šugavosti kod pasa lutalica je ozbiljan signal da se što prije mora rješavati problem prevelikog broja napuštenih životinja, a rješenje je organizovanje karantina. Ako bi se takve životinje smještale u azil, bile bi adekvatno medicinski tretirane, odnosno vakcinisane, pa bi se prekinuo i lanac širenja zaraznih bolesti.

Lovačka organizacija je, dodao je, spremna da doprinese razvoju projekta izgradnje azila u Bijelom Polju

Takođe, smanjila bi se i šteta koju psi nanose farmerima, a prioritet je da se osigura bezbjednost građana, posebno djece” kazao je Grandov.

Sekretar Lovačke organizacije „Bijelo Polje” Tufo Pućurica zabrinut je zbog pojave šugavosti, i mogućnosti pojave i širenja bjesnila.

“U posljednje vrijeme pasa lutalica, osim u urbanom, ima i na seoskom području, gdje napadaju stoku i ljude. Najugroženija su djeca i đaci koji pohađaju nastavu u nekoliko kilometara udaljenim školama i na putu se često susreću sa čoporima pasa lutalica. Nije rijedak slučaj da ih napadaju”, tvrdi Pućurica.

Lovačka organizacija je, dodao je, spremna da doprinese razvoju projekta izgradnje azila u Bijelom Polju.

“Takav projekat treba da se realizuje uz učešće Veterinarske uprave i lokalne administracije koja treba da bude i nosilac tog posla, jer joj to i zakon nalaže”, rekao je Pućurica.

100.000 eura za azil

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović potvrdio je da je veliki broj pasa lutalica na ulicama jedan od „gorućih“ problema grada.

Dok se problem riješi, stanovnicima Bjelog Polja i onima koji putuju ili prolaze kroz ovaj grad savjetuje se velika opreznost

“Novost je da se pojavila šugavost kod pasa lutalica, a s obzirom na to da su sve izraženiji i njihovi nasrtaji na građane, tom problemu se mora prići što hitnije i krajnje ozbiljno, naravno uz poštovanje zakona.

Ranije smo opredjeljivali sredstva za izgradnju azila za pse lutalice, a jedan od razloga zbog čega nije došlo do realizacije je nemogućnost obezbjeđenja adekvatne lokacije za tu namjenu.

Nastojaćemo da putem izmjene budžeta javnih radova za ovu godinu opredijelimo oko 100.000 eura za tu namjenu. Očekujemo da taj posao bude završen do jeseni”, najavio je potpredsjednik Opštine.

Dok se taj problem riješi, stanovnicima Bjelog Polja i onima koji putuju ili prolaze kroz ovaj grad savjetuje se velika opreznost, jer na teritoriji ove opštine, pretpostavlja se, ima najmanje oko 2.500 pasa lutalica.

Azil isplativiji od odšteta u Pljevljima

"Nakon dužeg oklijevanja u Pljevljima će uskoro početi izgradnja azila za napuštene životinje, čime će se konačno riješiti višegodišnji problem. Lokalna uprava je izabrala pljevaljsko preduzeće „Tehnogradnja“ za izvođača radova, a radovi će početi odmah nakon potpisivanja ugovora.

Psi lutalice posljednjih godina zadaju velike probleme građanima najsjevernijeg crnogorskog grada

Za izgradnju azila Opština će izdvojiti 29.000 eura, a planirano je da se posao završi za tridesetak dana. Opština će uskoro nabaviti i vozilo potrebno za te namjene za šta će biti izdvojeno oko 10.000 eura. Azil za pse biće izgrađen u selu Zabrđe u blizini Termoelektrane, na mjestu nekadašnje farme Srednje stručne škole.

U zgradi u kojoj bi bio izgrađen azil za pse nekada su se gajili kunići i prasad, a prostor i zgradu veličine 50 metara kvadratnih, koja već duži period nije u upotrebi Opština planira da ogradi u pretvori u sklonište.

Psi lutalice posljednjih godina zadaju velike probleme građanima najsjevernijeg crnogorskog grada, a Opština izdvoja značajna sredstva za plaćanje kazni po tužbama građana koje su ujeli psi lutalice.

84 tužbe zbog ujeda pasa lutalica

Brojni Pljevaljaci tužili su Opštinu, zbog ujeda pasa lutalica, a Osnovni sud u Pljevljima je presuđivao uglavnom u njihovu korist dosuđujući im oštetu i do 4,5 hiljada eura, prosječno 1,2 hiljade.

Do sada su podnijete 84 tužbe od kojih su 53 pravosnažne, a troškovi liječenja osoba koje je ujeli napušteni psi su veliki, pa se lokalnu vlast može izložiti riziku da je tuži Fond zdravstva, s obzirom da izdvaja značajna sredstva za tu namjenu.

Prema riječima ljekara, lijek koji se daje odraslim osobama zavisno od tjelesne težine košta od 700 do hiljadu eura, što znači da je za liječenje 84 Pljevljaka koje su ujele lutalice Fond izdvoji osamdesetak hiljada eura.

Galerija

Bonus video: