Zorici Cerović 35 godina rada u patronažnoj službi prošlo u radosti

"Posebno mi je draga porodica sa Zabjela u kojoj je rođeno i odgojeno petnaestoro djece", prisjeća se Cerovićeva.
121 pregleda 0 komentar(a)
Zorica Cerović, Foto: Luka Zeković
Zorica Cerović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.05.2011. 17:39h

Tokom tridesetpetogodišnjeg rada kao patronažna sestra Doma zdravlja Podgorica, Zorica Cerović posjetila je više od 20.000 domova u glavnom gradu i pomažući porodiljama u prvim danima majčinstva, više puta doslovno spasila njihove ili živote njihovih novorođenčadi, pravovremenim dijagnostifikovanjem ozbiljnih stanja.

Nakon višedecenijskog iskustva, kako ona priča za "Vijesti" najveću radost predstavlja joj posjeta i treće generacije majki iz jedne porodice.

"Divan je osjećaj kada vas na vratima sa bebom dočeka mlada majka, koju sam takođe prvi put povijala, a dešavalo se čak i njenu majku", kazala je Cerovićeva, koja svakodnevno obiđe oko šest beba i porodilja koje savjetuje i pomaže im u prvim danima brige oko novorođenčadi.

S druge strane, kako dodaje, dešavale su se i veoma teške situacije kada uvidi da je bebi ili majki ugroženo zdravlje, kada je, dok je čitava porodica u velikoj panici najbitnije da patronažna sestra ostane pribrana i odmah reaguje.

"Desilo se da je tokom posjete beba počela da se guši, te sam je sa roditeljima odmah odvezla u dječiju bolnicu i na svu sreću spasili smo joj život", ispričala je Cerovićeva svoje nedavno iskustvo.

Tri decenije rada sa osmjehom

"Iskreno se obradujem kada neke od njih koji su već dobili svoju djecu, sada posjetim i pomognem im u prvim danima", iskrena je patronažna sestra.

Ona ističe da se danas sa osmijehom sjeti da su tri decenije rada bukvalno proletjele, od kada je sa devetnaest godina počela da radi, te da se uvijek rado vraća u brojne porodice koje imaju po petoro, šestoro i više djece.

"Posebno mi je draga porodica sa Zabjela u kojoj je rođeno i odgojeno petnaestoro djece, od kojih su danas većina odrasli, porodični ljudi", prisjeća se Cerovićeva.

Posebno se, kako dodaje, rado sjeća koliko su to bila vaspitana i uredna djeca kojima je majka bila institutcija, a dvije sobe dovoljne za srećno djetinjstvo.

"Iskreno se obradujem kada neke od njih koji su već dobili svoju djecu, sada posjetim i pomognem im u prvim danima", iskrena je patronažna sestra.

Ona kaže da posebnu pažnju posvećuje prvorotkama, mladim majkama, koje su većinom nakon izlaska iz porodilišta uplašene i zbunjene.

"Iako su zakonom obezbijeđene tri posjete patronažne sestre, što je nedovoljno, često sama roditelje obiđem i više puta, ukoliko uvidim da im je pomoć zaista neophodna", kazala je Cerovićeva.

Sestre uvijek na raspolaganju

"Dešavalo da se ne pridržavaju mojih preporuka i da sljedećeg dana bebu zateknem drugačije povijenu i potpuno povezanu i sputanu".

"Majkama je pomoć najpotrebnija upravo u tim prvim danima, kada su u opravdanom strahu da li im je dijete sito, da li ga pravilno drže i doje, kako ga previti i dohraniti", objašnjava Cerovićeva.

Nju posebno raduje što se način odgoja majki svoje djece mnogo promijenio u odnosu na prije dvadeset godina, jer su postale mnogo samostalnije i strogo se pridržavaju savjeta patronažne sestre i pedijatara.

"Ranije su žene pokorno slušale preporuke svojih svekrva i majki, s obzirom da se većinom živjelo u većim porodičnim zajednicama. Dešavalo da se ne pridržavaju mojih preporuka i da sljedećeg dana bebu zateknem drugačije povijenu i potpuno povezanu i sputanu", objasnila je Cerovićeva.

Roditelji u šesnaestoj godini

Da u roditeljstvu nema pravila Cerovićeva se nedavno uvjerila kada je posjetila bračni par, koji su postali roditelji sa 16 godina.

"Prvo sam za djeda bebe pomislila da mu je otac, dok mi ponosna majka nije objasnila da je i nju njena majka rodila upravo sa šesnaest godina", ispričala je Cerovićeva.

Dok je, kako je dodala, njen godinu dana stariji suprug bio toliko postiđen, da je čitavo vrijeme samo pažljivo gledao i ćutao, ona se sramežljivo trudila da ostavi utisak zrelije žene.

"Na kraju, samo sam se iskreno nasmijala i kao i uvije tokom prve posjete rekla...nek je živo i zdravo", zaključila je svoju priču Cerovićeva.

Očevi danas mnogo zainteresovaniji

Dok jedne žene rađaju iz ljubavi, ima i onih koje su na to primorane, sve dok ne rode sina.

"Dok nekada tokom posjete većinom nijesu ni prisustvovali pregledu, jer su to smatrali sramotom, sada se interesuju, pitaju, pa i sami žele da nauče način povijanja, kupanja, presvlačenja svoje bebe", kazala je Cerovićeva, dodajući da je zadovoljstvo vidjeti mlade ljude da se međusobno pomažu i podržavaju.

Nažalost, kako smatra, dok jedne žene rađaju iz ljubavi, ima i onih koje su na to primorane, sve dok ne rode sina, te se dešavalo da je pojedine majke dočekaju sa suzama posramljeno govoreći da im je to četvrta ćerka.

Dok se, kako je dodala, Romkinje većinom porađaju same u svojim domovima, pa odbijaju našu pomoć ili ih jednostavno ne možemo ni pronaći.

Bonus video: