U Podgorici se ove godine grade dva reciklažna dvorišta

Uvođenjem sakupljanja otpada u reciklažnim dvorištima, stvoriće se mogućnost da građani odlažu onu vrstu otpada koja se može ponovo upotrijebiti
139 pregleda 0 komentar(a)
dvoristaž_1, Foto: L.Zeković
dvoristaž_1, Foto: L.Zeković
Ažurirano: 22.05.2011. 17:22h

Planom upravljanja otpadom, za period od 2008. do 2012. godine, predviđena je izgradnja osam reciklažnih dvorišta na teritoriji glavnog grada i to jedno u gradskim opštinama Tuzi i Golubovci, a ostalih šest na prostoru grada sa lijeve i desne strane Morače.

U ovoj godini biće izgrađena dva reciklažna dvorišta, jedno u Ulici Iva Vizina iza „Titeksa” na Zabjelu, površine 3000 kvadrata, a drugo u Ulici Husinskih rudara, na Vrelima ribničkim iste površine.

Glavni grad je potpisao ugovor 11. maja sa "Arhicon" d.o.o. Podgorica kao najpovoljnijim ponuđačem za izradu idejnog projekta za izgradnju reciklažnih dvorišta, a rok za izgradnju idejnog projekta je 30 dana, dok je rok za izgradnju dva reciklažna dvorišta od tri do šest mjeseci.

Sredstva za izgradnju biće obezbijeđena iz budžeta Glavnog grada za 2011. godinu.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša kazao je da formiranje tih reciklažnih dvorišta predstavlja polaznu tačku savremenog upravljanja otpadom, a u cilju predselekcije otpada na mjestu stvaranja.

"Osnovna namjena reciklažnih dvorišta je za potrebe odlaganja većeg broja i vrsta čvrstog komunalnog otpada koji odlažu građani. U reciklažnim dvorištima se odvojeno odlažu sve vrste otpada koje nastaju u domaćinstvu, a svaki materijal koji se u njima odlaže mora imati poseban kontejner na kojem će biti vidljivo ispisana oznaka namjene kontejnera (papir, karton, staklo)", objasnio je Mugoša.

Uvođenjem sakupljanja otpada u reciklažnim dvorištima, stvoriće se mogućnost da građani odlažu onu vrstu otpada koja se može ponovo upotrijebiti, čime će se smanjiti količina otpada za deponovanje, odnosno produžiće se vijek korišćenja deponije i zadovoljiti zahtjevi i standardi Evropske unije u ovoj oblasti.

Mugoša je istakao da će se formiranjem reciklažnih dvorišta, takođe, smanjiti pojava nelegalnih odlagališta.

Bonus video: