"Ozon" pozvao ministra Brajovića da zaštiti prava mještana Beransela

Kontrolnim mjerenjima dokazano da lokacija Vasova voda ne ispunjava zakonom propisane uslove za izgradnju deponije
0 komentar(a)
Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 20.05.2011. 14:48h

Ekološki pokret „Ozon“ iz Nikšića pozvao je ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da u skladu sa svojim nadležnostima „zaštiti prava građana Beransela koji mirnim protestima na Vasovoj vodi ukazuju na kršenje Ustava Crne Gore, Zakona o upravljanju otpadom, Arhuske konvencije i još čitavog seta zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti zaštite životne sredine“.

Iz „Ozona“ podsjećaju da je kontrolnim mjerenjima dokazano da lokacija Vasova voda ne ispunjava zakonom propisane uslove za izgradnju regionalne sanitarne deponije.

„Neosporna je činjenica da se svakim kilogramom odloženog otpada na ovom mjestu krši Zakon o upravljanju otpadom pa stoga pozivamo o MUP da svoje aktivnosti usmjeri ka onima koji krše a ne prema onima koji štite važeće zakone“, stoji u saopštenju „Ozona“.

Oni pozivaju i državnog tužioca, kancelariju ombudsmana i civilni sektor koji se bavi zaštitom životne sredine da se uključe i doprinesu da se prevaziđe sadašnja situacija u kojoj se, kako ističu, sem zakona iz oblasti oblasti životne sredine krše i ljudska prava.

U saopštenju, koje je potpisao direktor „Ozon“-a Aleksandar Perović, stoji da su spremni da svim zainteresovanima dostave kompletnu dokumentaciju vezanu za Vasove vode, a mještanima Beransela poručuju da ne dozvole da budu isprovocirani već da, kao i do sada, poštuju „svoja zakonom propisana prava na učešće u donošenju odluka iz oblasti životne sredine“.

„Nadamo se da će naš apel konačno naići na razumijevanje nadležnih institucija i da će se uskoro prekinuti ova svojevrsna farsa koja šteti cjelokupnom društvu, procesuirati odgovorni za beskorisno i nepovratno trošenje vremena i značajne svote finansijskih sredstava i konačno pokazati želja da se usvojeni zakoni primjene u praksi“, poručio je Perović.

Bonus video: