Mega kruzer "Celebrity Solstice" uplovio u Bokokotorski zaliv

Brod je dugačak 317, a visok 67 metara, doveo je 4.050 ljudi, od od kojih je 2831 putnik, a 1219 su članovi posade.
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 08:48h

Najveći putnički brod koji je ikada uplovio u Kotor, Boku kotorsku i u crnogorske vode mega kruzer “Celebrity Solstice”, usidrio se jutros u sedam sati ispred Dobrote,a njegov dolazak ispratili su zadivljeni pogledi mještana i gostiju.

Brod je dugačak 317, a visok 67 metara, doveo je 4.050 ljudi, od od kojih je 2831 putnik, a 1219 su članovi posade. Pri ulasku u Bokokotorski zaliv, pilotažu nad brodom preuzeo je kapetan duge plovidbe Rajko Čavor. Zbog visine gaza od 8,30 metara brod se nije mogao privezati u luku već se morao usidriti ispred kotorske luke.

Izgradnja broda započela je 23. januara 2009. godine u “Meyer Werft” brodogradilištu u Njemačkoj, a završena 24. aprila 2010. Koštao je 750 miliona dolara.

Treći je kruzer kompanije “Celebrity” u klasi “Solstice” (po prvom brodu te klase, Celebrity Solstice ), a u toj klasi nalazi se još i kruzer “Celebrity Equinox” a ove godine očekuje se i porinuće kruzera “Celebrity Silhouette” iste klase.

Ukupna težina kruzera iznosi 122 000 BRT.

Mega kruzer “Celebrity Solstice” ima 17 prostranih paluba.

Najviša paluba prekrivena je pravom travom na kojoj se nalaze originalni golf tereni.

Na brodu je prostrano šetalište u središtu i central park, pozorište, šoping centar.

Tu su i brojni restorani, kafići, duty-free shopovi, suvenirnice, beauty centri, spa, welness, i razne druge zanimljivosti zadužene za zabavljanje putnika.

Na brodu se nalaze brojne luksuzne kabine i apartmani opremljeni vrhunskom i bogatom opremom.

Komandni most opremljen je najsavremenom i profesionalnom opremom što omogućava brodu veliku okretljivost.

Pored mega kruzera ”Celebrity Solstice” jutros u kotorskoj luci su još dva kruzera, tako da je kotorski Stari grad juče vrvio od brojnih turista sa ova tri kruzera.

Galerija

Bonus video: