Čarapić: Nasilja u porodici je manje nego ranije, nastaviti sa kampanjama

U izvještaju se navodi da je u prethodnoj godini broj učinilaca krivičnog djela nasilje u porodici smanjen za 17 odsto u odnosu na 2009.
0 komentar(a)
nasilje, Foto: Shutterstock.com
nasilje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.05.2011. 12:35h

U Crnoj Gori je u prošloj, u odnosu na ranije godine, zabilježen pad krivičnih djela protiv braka i porodice, ali je i dalje nužno nastaviti sa raznim oblicima kampanja protiv nasilja u porodici, navodi se Izvještaju vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić.

U izvještaju, u koji je agencija Mina imala uvid, navodi se da je u prethodnoj godini broj učinilaca krivičnog djela nasilje u porodici smanjen za 17 odsto u odnosu na 2009.

"Bez obzira na to što je nasilje u našim porodicama i porodičnim zamjenicama još uvijek veoma prisutno, može se reći da ovi podaci predstavljaju ohrabrenje“, ocijenila je Čarapić.

Ona smatra da represija, bez obzira na rezultate koje daje, ne može i ne smije biti jedini put za suzbijanje ove vrste kriminaliteta.

"Nužno je nastaviti sa raznim oblicima kampanja protiv ove vrste nasilja kroz djelovanje nevladinih organizacija, socijalnih ustanova i drugih institucija“, navela je Čarapić.

U izvještajnoj godini broj učinilaca krivičnih djela protiv polne slobode manji je za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Zbog krivičnog djela silovanje prijavljeno je pet osoba, odnosno sedam manje manje nego u 2009. godini.

U izvještaju se navodi da je lani zbog krivičnog djela - nedozvoljene polne radnje prijavljeno 14 osoba - 15 manje u odnosu na prethodnu godinu.

U 2010. godini nije bilo prijavljenih učinilaca krivičnog djela – posredovanje u prostituciji.

Bonus video: