Miličković demantuje Mugošu: Vlasnik sam zemlje koja se ekspropriše

On kaže da ima uplatnicu za komunalije iz 1992. godine, na iznos od 60.580 dinara, za kuću u kojoj živi.
133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 17:11h

Vasilije Miličković je demantovao tvrdnje gradonačelnika Miomira Mugoše da on nije pravi vlasnik zemlje koja se ekspropriše i da živi u kući koja nema građevinsku dozvolu.

"Nije mi jasno kako je mogao da kaže da je moj pokojni otac vlasnik, a ja nisam, ostavinski postupak je završen i naravno da sam ja vlasnik zemlje. Ako se pri tom doda da je moja žena direktorica kompanije M&V, a slova su inicijali Marijaninog i mog imena, onda nema govora o tome da ja nisam osoba koja ima prava da brani svoju imovinu", naveo je Miličković, dodajući da je kuća u kojoj živi legalno napravljena.

Vasilije ističe kako on ne negoduje zbog visine obeštećenja za zemljište, već zbog načina na koji je Mugoša sproveo eksproprijaciju.

On kaže da ima uplatnicu za komunalije iz 1992. godine, na iznos od 60.580 dinara, za kuću u kojoj živi.

"Kad se uplate komunalije u roku od 30 dana se donosi odluka o građevinskoj dozvoli. Jedino što je rekao tačno je da mediji od mene prave žrtvu, zato što ja to jesam, a iznošenje mojeg duga za porez i iznos koji je minoran, je Mugošin pokušaj da se skrene sa pravog problema", kazao je on, dodajući da ga interesuje koliko je puta od 2004. godine, Građevinska inspekcija došla kod njegove nezakonito napravljene kuće, da napravi zapisnik i da li njega ko gnjavi po tom pitanju kao običan narod.

Vasilije ističe kako on ne negoduje zbog visine obeštećenja za zemljište, već zbog načina na koji je Mugoša sproveo eksproprijaciju.

"Nezakonit je način vođenja postupka eksproprijacije, meni nije sporan novac. Ali ja ne radim ovo samo u svoje ime već u ime svih građana, jer kako mogu bageri da ulaze u imovinu ako nije ona plaćena i uknjižena na Glavni grad", pita se Miličković.

Problem u proceduri?

Advokat Aleksandar Đurišić kaže da je nedvosmisleno postojanje javnog interesa u slučaju gradnje miniobilaznice.

"Trebalo je sprovesti postupak eksproprijacije u kojem se utvrđuju, postojanje javnog interesa koji je u ovom slučaju neosporan i vrijednost eksproprisane nepokretnosti u skladu sa zakonom", naveo je Đurišić, dodajući da ako je sve to nedjelotvorno, postoji mogućnost vanparničnog postupka, pred Osnovnim sudom, u kojem se najčešće utvrđuje vrijednost eksproprijacije ako je problematična.

On takođe ističe da ukoliko je problem u proceduri onda postupak eksproprijacije mora da se ponovi.

Advokat Aleksandar Đurišić kaže da je nedvosmisleno postojanje javnog interesa u slučaju gradnje miniobilaznice.

"Ako je problem u proceduri postupka eksproprijacije (dešavaju se greške, pogrešan matični broj, naziv...), prvostepeni organ uvijek može u svakom momentu da poništi svoje rješenje, odnosno ispravljeno", kazao je Đurišić, ističući da je činjenica da se po pravilu nakon okončenog postupka eksproprijacije vrši isplata esproprisane nepokretnosti, a onda i knjiženje na korisnika eksproprijacije.

Kada postoji javni interes pa se eskproriiše nečija zemlja, sve dok se ne uplati novac za izuzetu zemlju, ako vlasnik nije saglasan, prema zakonu ne mogu da se izvode radovi na tom placu.

Dabetići pregovaraju

Porodica Dabetić koja ima kuću i imanje na trasi miniobilaznice, koja će vjerovatno biti srušena u narednim danima je još u pregovorima sa Glavnim gradom. Gradonačelnik Miomir Mugoša je saopštio da je za porodicu Dabetić obezbijedio kuću u Maslinama.

Niko od članova porodice Dabetić nije želio ništa da kaže za novine, sve dok ne postignu dogovor sa Mugošom.

Galerija

Bonus video: