Tivat: Vodu za golf terene će “vući” iz Regionalnog vodovoda

To je danas potvrdio tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS), ali je izrazio i očekivanje da će problem biti prevazdiđen i to „ne na štetu građana Tivta“
1678 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Siniša Luković
Sa konferencije, Foto: Siniša Luković

Postrojenje za prečiščavanje otpadnih voda (PPOV) opština Tivat i Kotor koje je u Krtolima sagradila njemačka kompanija WTE, ne može da postigne projektovane parametre u prečišćavanju otpadnih voda, zbog čega je neizvjesno da li će ta voda moći da bude iskorištena za navodnjavanje budućeg velikog golf igrališta turističkog kompleksa Luštica Bay.

To je danas potvrdio tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS), ali je izrazio i očekivanje da će problem biti prevazdiđen i to „ne na štetu građana Tivta“.

„Dostizanje tih parametara ionako je predviđeno tek za fazu dva dogradnje tog PPOV. Već naredne nedjelje imaćemo sastanak sa ljudima iz opštine Kotor, Vlade i kompanije Luštica Development da se vidi da li je ova prečišćena voda sada dovoljno dobra za navodnjavanje budućeg golf igrališta. U svakom slučaju, ne očekujem da se pitanje navodnjavanja na kraju riješi na bilo koji način koji bi značio štetu za građane Tivta“, kazao je danas Kusovac, odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li je spreman da lično stavi potpis na ugovor sa Luštica Developmentom o preuzimanju prečišćene vode sa PPOV na Klačini, znajući da ta voda ne odgovara minimumu standarda koje za navodnjavanje terena traži ta kompanija.

Ugovorena obaveza države i Opštine dovođenja dovoljnih količina vode za navodnjavanje preko milion kvadrata travnjaka i zelenih površina novog golf terena, uslov je da Luštica Development krene u ozbiljnije radove na gradnji tog, par desetina miliona eura vrijednog projekta.

Luštica inače, prema ugovoru koji je 2008.potpisao tadašnji prmeijer Milo Đukanović, u slučaju da PPOV vrijedan preko 10 miliona eura, ne daje dovoljno čistu vodu za navodnjavanje golf gterena, ima i opciju da za to uzima pitku vodu iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, ali po istoj cijeni kao prečišćenu vodu iz PPOV - samo tri centa po kubiku.

Kusovac je danas na pres konferenciji istakao da je budžet Tivta za 2018. planiran na iznos od 20,12 milion eura, ostvaren u prihodima sa 86 odsto, odnosno sa 17,33 miliona. Uprkos tome i činjenici da je gradu oko dva miliona eura zarobljeno u Atlas banci, te da je na naplatu došlo preko 300 hiljada eura izgubljenih sudskih sportova sa PAM-om, Kusovac kaže da je Opština finansijski stabilna i da nema problema u izmirivanju obaveza. On je to potvrdio nabrajajući investicije vrijedne preko pet miliona eura koje su realiziovane lani ili su u toku, i naglašavajući da je „unapređenje uslova života građana“ i dalje fokus lokalne DPS-SD-HGI uprave kojoj je on na čelu.

„Radi se druga faza MR1 pristupne saobraćajnice za Lušticu, završava ulica u Češljaru, obnavljaju objekti JU Muzej i galerija, obavlja druga faza radova na velikoj dvorani Centra za kuturu, gradi prva faza lungo mare šetališta u Krašićima... Uskoro raspisujemo tender za gradnju i uređenje sportskih terena u Donjoj Lastvi vrijedan 260.000 eura, odabran je izvođač za gradnju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, odnosno za čišćenje podmorja gradske lučice Kalimanj, radi se projektna dokumnntacija za gradnju tri kružna toka na magistrali i izmještanje Vatrogasne stanice, Komunalnog i Vodovoda u servisnu zonu Gradiošnica. Na dobrom smo putu da to započnemo ove godoine i dovršimo početkom 2020“, obećao je gradonačelnik.

Na pitanje zašto Opština ako je finansijsi stabilna, nije realizovala već dogovorena vansudska poravnanja sa Krtoljanima za privatnu zemlju uzurpiranu gradnjom PPOV, a što bi je koštalo oko 1,3 miliona eura, Kusovac je odgovorio da „nije na sebe htio preuzeti odgovornost da kaže da je to baš ta cijena kvadrata“ od oko 90 eura koja se pominje u sporazumu.

„Procjene vještaka kretale su se od 20 do čak 200 eura za kvadrat i da bi se ovi sporazumi sa mještanima realizovali, treba naći pravu procjenu i sačekati da bude makar jedna sudska presuda, pa onda djelovati u skladu sa time“, kazao je Kusovac.

Kusovac je na pitanje „Vijesti“ hoće li tražiti ostavke ili smjenu izvršnog direktora JU Sportska dvorana Dalibora Petkovića (SD), predsjednika Savjeta JU Dejana Krunića (DPS) ili opštinske sekretarke za sport, mladee i socijalna pitanja Darke Ognjanović (DPS) zbog propusta da organi kontrole i upravljanja, a za njima i većina u Skupštini Opštine usvoje Finansijki plan Sporstke dvorane za 2019. koji podrazumijeva za četvrtinu veće sopstvene prihode te JU od onih stvarnih, kazao da „ne bih išao sa zahtjevom za ostavkama”, ali da će biti “preduzete mjere da se tako nešto više nikad ne dogodi“.

Bonus video: