Pridružite se akciji čišćenja stare gradske tvrđave u Nikšiću

"Neka naš primjer, sređivanja tvrđave po ko zna koji put nakon vandalizma, posluži i drugima da krenu našim putem a ujedno bude i jasna poruka da borba za očuvanje kulture baštine našeg Nikšića nikad ne treba stati“, poručio je Šundić
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2018. 15:56h

Organizatori Bedem festa pozvali su sugrađane da im se pridruže u akciji čišćenja stare gradske tvrđave u Nikšiću koju su nedavno huligani demolirali i u kuli Nebojša, kao i oko nje, uništili skoro kompletan invertar. Akcija se organizuje u ponedjeljak, 9. aprila u 10 časova.

„Oštro osuđujemo devastaciju kulturne baštine, istorijski važnog mjesta i očigledan nedostatak poštovanja prema resursima svoga grada. Iz godine u godinu svjedočimo činovima vandalizma, ali nikada do sada u ovolikoj mjeri nije uništena infrastruktura Bedema“, saopštili su organizatori Bedem festa.

Podsjetili su da je gradska tvrđava restaurirana prije više od 20 godina i da je "sijala punim sjajem, ali svega nekoliko godina jer je Bedem ponovo pretvoren u ruglo“.

"Misija Bedem festa nije samo muzika, već je to zaštita i očuvanje drevnih zidina. Tek nakon toga dolazi valorizacija i digitalizacija kulturno-istorijske baštine kroz jasnu platformu kulturološko-turističke ponude. I godinama ukazujemo na neophodnost, značaj i pozitivne povratne reperkusije valorizacije gradske tvrđave po ukupan život Nikšića“, navodi se u saopštenju organizatora festivala koji će se ove godine, po deveti put zaredom, održati na Bedemu u periodu od 3. do 5.avgusta.

Slogan devetog Bedem festa je “Tvoj grad” „usmjeren na očuvanje, poštovanje, vredovanje, promociju, pripadanje i ljubav prema svome gradu“.

„Dame i gospodo, vrijeme je za kulturno buđenje i otpor svakom nepoštovanju kulturno istorijske baštine“.

Direktor Bedem festa, Petar Šundić, podsjetio je da su tokom proteklih osam godina organizovali veliki broj volontersko-radnih akcija, čistili tvrđavu i otklanjali sezonsko rastinje i trnje.

„Nikšić je uvijek bio grad poštenih i čestitih pojedinaca i uvjeren sam da će i privrednici ovog grada pomoći da se počinjena šteta sanira. Ne zbog Bedem festa, već zbog budućeg života u starom gradu. To je naša obaveza. Ovo je čin inspirisan savjesnim odnosom prema tvrđavi. Neka naš primjer, sređivanja tvrđave po ko zna koji put nakon vandalizma, posluži i drugima da krenu našim putem a ujedno bude i jasna poruka da borba za očuvanje kulture baštine našeg Nikšića nikad ne treba stati“, poručio je Šundić.

Galerija

Bonus video: