Revizija plana, a ne kažu kakav će biti: Zgrade prijete Njegoševom parku?

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma „Vijestima” je juče potvrđeno da je izrada Detaljnog urbanističkog plana, kojim se obrađuje i Njegošev park, u toku
287 pregleda 6 komentar(a)
Bokserski klub, Njegošev park, Foto: Luka Zeković
Bokserski klub, Njegošev park, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.04.2018. 11:45h

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma „Vijestima” je juče potvrđeno da je izrada Detaljnog urbanističkog plana, kojim se obrađuje i Njegošev park u Podgorici u toku, „ali da je nacrt u fazi revidovanja od strane Savjeta za reviziju planske dokumentacije”.

Predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornik u Skupštini Luka Rakčević juče je saopštio da je u Njegoševom parku planirana izgradnja čak 25.000 novih kvadrata stambeno-poslovnih zgrada.

Iz Ministarstva „Vijestima”, međutim, nijesu odgovorili šta je planirano na prostoru Njegoševog parka.

„Kada Ministarstvo dobije mišljenje Savjeta, znaćemo više detalja o tome da li je plan potrebno korigovati prije slanja na Javnu raspravu”, saopšteno je „Vijestima” iz tog vladinog resora.

Rakčević je istakao da nakon skandalozne namjere Glavnog grada da na prostoru kasarne „Morača“ dozvoli gradnju čak 150.000 kvadrata stambenih i poslovnih objekata, koja je uzburkala i alarmirala podgoričku javnost, sada je na red došao i Njegošev park.

„Na čijim zelenim površinama gradska uprava planira izgradnju čak 25.000 novih kvadrata, što bi trajno i bespovratno uništilo jedan od najljepših djelova našeg grada”, ukazao je Rakčević.

Međutim, iz Glavnog grada su juče „Vijestima” saopštili da nije tačno da je planirana gradnja 25.000 kvadrata sambenih i poslovnih objekata u Njegoševom parku, jer DUP za taj prostor ne važi, odnosno poništio ga je Ustavni sud odlukom koji je stupila na snagu 20. oktobra 2017. godine.

“U Registru važeće planske dokumentacije Ministarstva održivog razvoja i turizma nema DUP-a za ovaj prostor, te da je tek u fazi izrade. Tek nakon finalizacije ovog dokumenta biće jasno precizirano šta će se nalaziti na navedenom prostoru”, tvrde iz Glavnog grada.

Rakčević je naveo da je URA došla do ugovora koji je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša tokom 2007. zaključio sa kompanijom „First Financial Group“, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, kojim je investitoru dato pravo korišćenja nad atraktivnim zemljištem od 5.743 kvadrata, na i oko prostora današnjeg Bokserskog kluba „Budućnost“, na dijelu Njegoševog parka.

„Glavni grad je to zemljište ustupio po cijeni od četiri miliona eura, sa obavezom investitora da u roku od tri godine na tom prostoru izgradi luksuzni hotelski kompleks sa podzemnim garažama, spratnosti S+P+4+M i ukupne površine 16.872 kvadratna metra. Kako, srećom po Njegošev park, takav kompleks nije izgrađen ni deset godina nakon zaključenja ugovora, ostaje pitanje - zbog čega Direkcija za imovinu još od 2011. godine nije pokrenula proces poništavanja tog ugovora i vraćanja zemljišta u punu gradsku svojinu“, tvrdi Rakčević.

Iz Glavnog grada tvrde da ugovor o kome je riječ nije nikakva tajna, naprotiv, poznat je javnosti

Iz Glavnog grada tvrde da ugovor o kome je riječ nije nikakva tajna, naprotiv, poznat je javnosti, a zbog njega su se vodili sudski sporovi.

„Što se tiče poništavanja ugovora prije isteka roka od tri godine koji je naveden u ugovoru došlo je do promjene Zakona o građevinskom zemljištu, kojeg je 2008. zamijenio Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, čime je ta odredba prestala da važi”, navode iz Grada.Gradiće i kod Blažovog mosta?

Iz URA tvrde da je atraktivno zemljište na drugom dijelu Njegoševog parka, na prostoru preko puta Ministarstva finansija i pored mosta Blaža Jovanovića, prodato porodici Perović, vlasnicima restorana „Hemera“ i kumovima predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, da bi sada Glavni grad tu ucrtavao gradnju stambenih i poslovnih objekata.

„Čak 3.537 kvadrata tog zemljišta, koje se nalazi na svega par stotina metara od podgoričih Sastavaka u samom gradskom centru, prodato je biznismenima iz Budve, bliskim predsjedniku DPS-a. Sada grad ucrtava čitavih 7.750 kvadrata moguće bruto gradnje, šta bi značilo i bespovratno rasparčavanje i nemilosrdno betoniranje Njegoševog parka. Siguran sam da svi građani koji vole Podgoricu neće dozvoliti ovakvu sudbinu simbola našeg grada“, ukazao je Rakčević.

Iz Glavnog grada su ponovili da to područje Grada nije pokriveno planskim dokumentom.

“Nikakve prodaje zemljišta na tom dijelu nije bilo u posljednjih 15 godina, dakle od 2002. godine, tako da je bila planirana gradnja, valjda bi se realizovala svih ovih godina dok je bila predviđena DUP-om”, navode iz Glavnog grada.

Bonus video: