Iz KC tvrde da nisu krivi za povrede penzionera Petričevića

Petričevića je tokom operacije udarila struja, nakon čega su uslijedile nove operacije i bolan oporavak od puna 73 dana.
111 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Petričević, Foto: Savo Prelević
Pavle Petričević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.05.2011. 18:04h

Iz Kliničkog centra (KC) saopštili su da penzionera Pavla Petričevića struja nije drmala dok se operisao u toj ustanovi.

Petričević je u maju prošle godine otišao na operaciju prostate u Klinički centar Crne Gore i, kako je ranije rekao Vijestima, nakon tog tretmana, bolnicu napustiti u puno lošijem zdravstvenom stanju.

Njega je tokom operacije udarila struja, nakon čega su uslijedile nove operacije i bolan oporavak od puna 73 dana.

Petričevića je, navodno zbog loše izolacije, struja “drmala” tokom cijele operacije, od čega je zadobio teške opekotine desne noge.

Podsjeća se da je Petričević u novembru 2009. podnio tužbu i zahtijevao novčanu naknadu

U KC-u su naveli da su opekotine, koje je Petričević “zaradio” na hiruškom stolu, mogle nastati kao “moguće komplikacije u toku operacije”.

“Kako nije bilo propusta u radu i funkcionisanju opreme, kao ni zaposlenih, KC smatra da nije odgovoran za štetu koju trpi Petričević. Sa druge strane, postoje i drugi objektivni i subjektivni faktori koji su mogli dovesti do opekotine kao jedne od rijetko očekivanih, ali mogućih komplikacija u toku operacije koja se sprovodi na ovakav način”, piše u odgovorima iz KC-a.

Podsjeća se da je Petričević u novembru 2009. podnio tužbu i zahtijevao novčanu naknadu, na ime štete koju trpi zbog opekotine koju je zadobio na operacionom stolu u maju prošle godine.

Operacioni sto zadovoljava tehničke standarde

Oni navode da je operacija prostate uspješno završena i bez komplikacija, što, kako piše, ne bi bilo moguće da je došlo do bilo kakvih strujnih udara.

„Kako u toku operacije ništa nije ukazivalo na mogućnost nastanka opekotine, nije bilo ni razloga niti opravdanja da se prekine

Operacioni sto na kojem je intervencija urađena, dodaje se, kao i cjelokupna oprema, zadovoljava najviše tehničke standarde.

„U posljednje dvije godine urađeno je više stotina istovjetnih hirurških procedura, sa istom aparaturom i nikada nije evidentirana ni jedna komplikacija ili greška u radu aparata, operacionog stola ili bilo kojeg drugog segmenta operacione sale”, saopšteno je iz KC.

Taj aparat, prema njihovim riječima, raspolaže signalizacijom koja alarmira u slučaju bilo kakve nepravilnosti u radu.

„Kako u toku operacije ništa nije ukazivalo na mogućnost nastanka opekotine, nije bilo ni razloga niti opravdanja da se prekine sa hirurškom intervencijom koja je inače tekla normalno, jer bi se na taj način stvorila mogućnost za komplikacije druge vrste i ugrozio dobar ishod urološke operacije”, tvrde.

Iz te ustanove navode da će sud utvrditi da li je KC kriv za nastalu opekotinu i da zbog toga treba dopustiti da se taj posao radi objektivno i bez pritisaka.

Nakon tužbe, došao da vidi proceduru

U odgovorima iz KC-a, piše i da im se Petričević prvi put obratio nakon podnošenja tužbe, kada mu je objašnjen rad sa konkretnim aparatima u Operacionom bloku i ukazano na razne faktore koji mogu dovesti do crvenila i opekotine kao što je u njegovom slučaju.

"Takođe mu je ukazano da ne može biti riječi o strujnom udaru, jer bi u takvom slučaju posljedice bile drugačije ne samo za pacijenta nego i za osoblje, a radi se o savremenim aparatima koji isključuju takvu mogućnost, a što su potvrdila tražena stručna mišljenja Tehničke službe i odgovornih u Operacionom bloku”, saopšteno je iz te ustanove.

Bonus video: