1.800 studenata će se školovati o trošku države

Konačnu odluku o broju studenata koji će se školovati o trošku države u studijskoj 2011/12. godini donijeće Vlada.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 14:24h

Univerzitet Crne Gore (UCG) planira da ove godine upiše oko 4800 brucoša, od čega će se 1800 školovati o trošku države, dok će ostali plaćati školarinu.

O predlogu Senata naknadno će se izjasniti Upravni odbor UCG, a konačnu odluku o broju studenata koji će se školovati o trošku države u studijskoj 2011/12. godini donijeće Vlada.

„Senat Univerziteta Crne Gore usvojio je na sjednici predlog broja studenata za upis na osnovne i specijalističke studije za studijsku 2011/2012. godinu. Predloženo je da se na osnovne studije upiše blizu 3000 samofinansirajućih i 1800 budžetskih studenata. Za specijalističke studije predviđeno je po 1200 budžetskih i samofinansirajućih mjesta“, saopštila je služba za odnose s javnošću UCG.

Vlada je prošle godine odobrila UCG da upiše oko 1750 budžetskih studenata.

Senat je razmatrao i mogućnost upisa učenika Medicinske škole na Pravni i Ekonomski fakultet, ali će odluka biti donesena na sljedećoj sjednici jer vijeća dviju visokoškolskih ustanova nijesu dostavila mišljenja po tom pitanju.

Senat je razmatrao i mogućnost upisa učenika Medicinske škole na Pravni i Ekonomski fakultet, ali će odluka biti donesena na sljedećoj sjednici jer vijeća dviju visokoškolskih ustanova nijesu dostavila mišljenja po tom pitanju.

„Članovi Senata sačekaće stavove vijeća Pravnog i Ekonomskog fakulteta o tom pitanju, na osnovu kojih će odluku donijeti na narednoj sjednici“, stoji u saopštenju.

Maturanati podgoričke Medicinske škole organizovali su prije desetak dana jednodevni bojkot nastave, nakon što su saznali da ne mogu da nastave školovanje na Pravnom i Ekonomskom fakultetu.

Direktor Branimir Kostić pojasnio je tada da je do problema došlo jer đaci trećeg i četvrtog razreda Medicinske škole ove godine ne polažu eksternu maturu, zato što uče po starim programima.

Bojkot nastave je okončan nakon što je upućen zahtjev Rektoratu UCG da se i ove godine omogući maturantima Medicinske koji to budu željeli da se upišu na Pravni i Ekonomski fakultet.

Kostić je tada kazao da je zahtjev upućen nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvjete i sporta.

Galerija

Bonus video: