"Legalizacija objekata u Herceg Novom skuplja tri puta nego u Podgorici"

Andrija Radman iz DPS je zamjerio što je za zaduženje Opštine izostalo obrazloženje o kakvim je investicijama riječ
137 pregleda 3 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.04.2018. 13:49h

Legalizacija bespravno podignutih objekata u hercegnovskoj opštini koštaće vlasnike od 30 do 150 eura po kvadratu , u zavisnosti u kojoj od šest gradskih zona se objekat nalazi, odlučili su odbornici na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta.

“Odluka o naknadi za komunalno uređenje građevinskog zemljišta je neozbiljna , jer se niste bavili ni ekonomskim ni socijalnim aspektima . Većina će biti destimulisana a to će stvoriti velike problem”, ocijenio je odbornik DPS Mladen Kadić.

Prema njegovim tvrdnjama legalizacija objekta od 100 kvadrata, koja u Podgorici košta 2.000 eura u Herceg Novom će kostati preko šest hiljada.

“Ovo mi liči na priču o namicanju para za plate jer niste sposobni da obezbjedite novac za funkcionisanje lokalne uprave i hoćete nelegalne graditelje da opteretite kako bi namaknuli novac u budžet”, uvjeren je Kadić.

Predložio da se objekti od 100 kvadrata osnovnog stanovanja oslobode plaćanja komunalija, ali to nije prihvaćeno.

Vlasnici osnovnih objekata za stanovanje do 150 kvadrata dobiće popust od 70 odsto plus 15 odsto popusta za jednokratnu uplatu naknade.

Odbornici su danas donijeli i odluku o novom zaduženju Opštine iznosu od pola miliona eura, kao I za zaduzenje za preduzeća “ Čistoća Vodovod za 250 odnosno 120 hiljada eura.

Andrija Radman iz DPS je zamjerio što je za zaduženje Opštine izostalo obrazloženje o kakvim je investicijama riječ.

Vladajućoj koaliciji je zamjereno što su zapošljavali po porodičnim i partijskim linijama, ocjenjujući da je “nesposobnim rukovodioceima, jedini način namicanja sredstava kroz kredite”.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je naveo da će krediti poslužiti da bi se dovršili infrastrukturni projekti kako bi grad spreman dočekao turističku sezonu.

Usvojen je I program mjera za pripremu turističke sezone , koja između ostalog predviđa urđenje zelenih površina, finansiranju izgradnje trotorara u Igalu, adaptacije kuće Iva Andrića, adaptaciju Njegoševe škole na Toploj, rekonstrukciju javnih toaleta.

Turistička organizacija bi pod stavkom propagandne djelatnosti p sa 80 000 eura trebalo da pomogne izgradnju trotoara u Igalu.

Odbornik Dragan Janković je ustvrdio da bi trebalo promjeniti metodologiju izrade ovog dokumenta, a aktivnosti usmjetiti ka konkretnom unapređenju turističke ponude.

Bonus video: