Herceg Novi planira gradnju sanitarne deponije

Odbornici Skupštine opštine Herceg Novi bi trebalo da donesu odluku o lokalnoj studiji lokacije za sanitarnu deponiju Duboki do.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 16:42h

Nakon toga biće stvoreni uslovi za raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta deponije za koju je lokacija određena još 1978. godine. Od grada je udaljena 23 kilometra i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.059 metara u planinskom masivu Orjena.

Prema proračunima, u gradnju deponije sa potrebnom opremom, u narednih pet godina, trebalo bi da bude uloženo 2,5 miliona eura, a ona bi, ako se obezbijede izvori finansiranja, mogla početi da radi krajem naredne godine.

Za izgradnju nove sanitarne deponije sredstva će biti tražena od Svjetske banke, što u lokalnoj upravi smatraju najboljim rješenjem, putem koncesije ili će se finansirati kroz zajedničko ulaganje.

Ekolozi upozoravaju

Novljani sada otpad odlažu na smetlištu na Dugunji na oko 21 kilometra od grada, u neposrednoj blizini buduće deponije. Otpad se dovozi asfaltnom saobraćajnicom do lokacije i istresa niz liticu.

Novljani godišnje “proizvedu” više od 18.500 tona otpada od čega je polovina otpada na papir i karton, odnosno organski otpad.

Ekolozi upozoravaju na, kako su naveli, “poguban uticaj sadašnjeg smetlišta na Dugunji jer se zbog 'cijeđenja' otpada zagađuju podzemni tokovi koji otiču u Bokokotorski zaliv”.

Sanacijom postojećeg smetlišta, a već su sanirane dvije trećine tog prostora, izbjeći će se štetan uticaj otpada na životnu sredinu.

Nova deponija bi trebalo da zadovolji sve ekološke i standarde zaštite životne sredine o čemu već postoje dokumenti i saglasnosti.

Ništa od zajedničkih deponija

Od izgradnje regionalne deponije koju bi koristile opštine Herceg Novi, Trebinje i Dubrovnik, o čemu je prethodnih godina bilo dosta riječi, odustalo se jer za to postoje zakonske prepreke. Od zajedničke deponije za sve tri bokeljske opštine zvanično se nije odustalo, ali zbog nemogućnosti da se nađe lokacija za deponiju, koja bi bila svima po volji, Novljani su krenuli u samostalno rješavanje problema i “čišćenje svog dvorišta”.

Bonus video: