Gornja Brezna: Radojević priveden, jer nije imao ličnu, mašina CGES-a prošla do dalekovoda

"Ne znam ko kroz šumu nosi ličnu kartu. Ovo 60 eura kazne ću odrobijati“, poručio je Radojević
9484 pregleda 8 komentar(a)
Danas u Gornjim Breznama, Foto: Svetlana Mandić
Danas u Gornjim Breznama, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.02.2019. 18:45h

„Borba“ Mirka Radojevića iz Gornjih Brezana, iz Pive, i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) se nastavlja. CGES je od Radojevića 2015. godine eksproprisao 150 metara kvadratnih zemlje, na kome je postavio dalekovod, ali je, kako tvrdi, uništio dodatnih šest hiljada kvadrata koje ne žele da plate po cijeni po kojoj su platili pomenutih 150 kvadrata. Energetska kompanija dobila je od suda privremenu mjeru kojom im je dozvoljeno da pređu preko Radojevićeve parcele i nastave radove na 400 kV dalekovodu, a on je istrajan u namjeri da ih u tome spriječi čak, kako je više puta isticao, i po cijeni života.

Danas je Radojević priveden u stanicu policije jer kod sebe nije imao ličnu kartu dok su njegova sestra i prijatelji čekali da CGES, uz asistenciju policije, prođe do dalekovoda. Nakon Radojevićevog povratka iz policije i bezuspješnog pregovaranja sa predstavnicima suda da on samo brani svoju imovinu i da nemaju pravo da istu neovlašteno uzurpiraju, dozvolio je da mašina prođe do dalekovoda i očisti put. Podršku Radojeviću pružio je i predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

„Saobraćajna policija me zaustavila, tražila dokumenta, koja sam pokazao. Kada sam ostavio auto i pješke krenuo put imanja, kroz šumu, policija me ponovo legitimisala i priveli su me jer kod sebe nijesam imao ličnu kartu. Ne znam ko kroz šumu nosi ličnu kartu. Ovo 60 eura kazne ću odrobijati“, poručio je Radojević.

Kako je kazao nema on ništa protiv da radnici prođu preko njegovog imanja, ali ne i mehanizacija koja mu je u potpunosti uništila parcelu.

„Ovo je pravno nasilje. Ovako se sprovodi zakon u Crnu Goru - sa neustavnim rješenjem, bagerima, policijom, privatnim obezbjeđenjem. Danas sam im dozvolio da prođu, ali ću za dalje vidjeti“, poručio je Radojević.

Kako tvrdi, CGES mu je za preostalu zemlju ponudio pet puta manju cijenu od one koju su izdvojili za 150 kvadrata. Riječ je o 27 hiljada eura.

„Više nije u pitanju novac. Bitno je da se poštuje zakon. Nijesam ja ovo htio da prodam, niti je ikada bilo na prodaju, nego mi oni nude koliko hoće. Meni ovo vrijedi mnogo više od onoga što oni nude jer je riječ o zemlji koja je ostala od mojih predaka i koju sam htio da ostavim mojoj djeci da znaju odakle potiču, ali izgleda da će moja djeca da idu iz ove države“, kazao je Radojević.

Njegova sestra, Vesna, istakla je da je „skandalozno ponašanje crnogorskih institucija koje djeluju direktno po nalogu CGES-a“.

„Ovdje je bila šuma, što i stoji u katastartskim papirima. Oni su je posjekli, prokrčili put, nasuli ga, uništili imovinu, a nijesu platili ni centa za to, niti su snosili krivičnu odgovornost zbog ovoga. Oni prvo unište nečiju imovinu pa te onda ucjenjuju da uzmeš onoliko koliko ti nude“, kazala je ona.

Radojeviću su podršku pružili mještani i prijatelji.

“Kad vidim šta se Mirku dešava sjutra će i kod mene doći, zato sam došao da ga podržim. Ovo nije ukradeno, ovo je krvavo zarađeno. Ovdje nema ni zakona ni pravde. Izgleda da važi samo Milov zakon, Milova pravda, Milova policija. Mogu me odavde povesti samo sa lisicama na rukama“, poručio je Krsto Vračar.

Radojević je o svom problemu obavijestio predsjednike države i Vlade, sve institucije, ambasade.

CGES: Naša ponuda bila više nego korektna

Iz CGES-a su odgovorili da je sudskim poravnanjem 2015. godine okončan postupak eksproprijacije za stubno mjesto, nakon čega je pokrenut postupak nepotpune eksproprijacije za pristupni put, da je komisija vještaka obišla lokaciju i odredila iznos sredstava za nadoknadu štete ali da vlasnik istu nije prihvatio. Osnovni sud u Nikšiću je, na zahtjev CGES-a, donio rješenje kojim se određuje privremena mjera Radojeviću i nalaže da odmah omogući izvođaču i podizvođaču nastavak i završetak radova na predmetnoj lokaciji.

“Moramo istaći da je ponuda CGES-a, koja je pripremljena na osnovu nalaza vještaka, bila više nego korektna, posebno uvažavajući lokaciju i vrijednost zemljišta na kojoj se nalaze sporne parcele. Nakon više organizovanih sastanaka, Radojević je ostao pri svom stavu i tom prilikom je tražio enormno veći iznos za nadoknadu štete, što je za CGES bilo neprihvatljivo. Kako nije dogovoren sporazum upoznali smo ga da će se dalji postupak nastaviti pred nadležnim sudom i da će nakon odluke suda CGES biti u obavezi da postupi po istoj. U skladu sa tim, svaka dalja komunikacija sa Mirkom Radojevićem će se voditi u skladu sa zakonom pred nadležnim državnim organima”, poručili su iz CGES-a.

Bonus video: