Dan planete Zemlje obilježen čišćenjem Trebjese

Lokalna uprava zajedno sa civilnim sektorom, učenicima osnovnih i srednjih škola, izviđačima, vatrogascima i Komunalnom policijom organizovala je akciju čišćenja šireg području Trebjese
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 14:31h

Dan planete Zemlje u Nikšiću je obilježen kako i priliči pomenutom datumu – radno i u prirodi.

Lokalna uprava zajedno sa civilnim sektorom, učenicima osnovnih i srednjih škola, izviđačima, vatrogascima i Komunalnom policijom organizovala je akciju čišćenja šireg području Trebjese.

"Akcija je počela prije desetak dana kada smo počeli sa čišćenjem divljih deponija, kojih je u gradu previše, što samo pokazuje koliko se malo vodi računa o očuvanju životne sredine. Na žalost izgleda da građanima mnogo ne znači ovo što smo uradili i prve deponije koje smo uklonili na Gračanici opet su aktivne. Ali, mi ćemo ih i dalje čistiti jer akcija se ne završava danas i sjutra nego će trajati dok se sve deponije i sva dvorišta škola ne očiste", kazao je predsjednik opštine Nikšić Nebojša Radojičić.

On je apelovao na građane i privrednike da očiste svoja dvorišta i kazao da ima pozitivnih primjera ali da na žalost prednjače oni negativni.

"Dobro je što se u akciju uključilo dosta mladih i što oni shvataju značaj značaj očivanja životne sredine. U srijedu ćemo početi sa postavljanjem horizontalne signalizacije, a sa zaposlenima iz Komunalnog preduzeća, koji su mnogo uradili, pokušaćemo da neke prostore u pojedinim mjesnim zajednicama opredjelimo za privremene deponije i da se ne na taj način spriječi donošenje šuta duž čitavog korita rijeke Gračanice", kazao je Radojičić i dodao da su akciju pomogle brojne firme, neko sadnim materijalom, neko rukavicama i kesama.

Predavanje za mališane

Od planiranih 5.000 sadnica za sada je posađeno 3.000, a ako se pokaže potreba za dodatnim sadnim materijalom predsjednik opštine je obećao da će isti nabaviti.

Predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić Miodrag Karadžić kazao je da je dobro što se lokalna uprava po prvi put uključuje u jednu ovakvu aktivnost i da je akcija samo početak "velikog spremanja grada podno Trebjese".

Služba menadžera opštine Nikšić zajedno sa lokalnom turističkom organizacijom povodom Dana planete Zemlje organizovala je predavanje u vrtićima "Sunce" u Humcima i "Pčelica" u Staroj Varoši.

"Pošto je slogan naše akcije ’Dan planete Zemlje i voda’ predavanja su posvećena očuvanju vode a djeca će dobiti i flajere primljenjene njihovom uzrastu kao i brošure o Nikšiću koje je uradila Turistička organizacija. Akcija se nastavlja 27.aprila kada planiramo da mališane iz vrtića ’Radost’ povedemo na izvorište Gornji Vidrovan i u prirodi im održimo čas o značaju vode“, kazala je Milijana Kovač iz Službe menadžera.

Dragica Popović, direktorica TO Nikšić, upoznala je mališane sa ljepotama grada u kome žive i podijelila im brošure koje je ta organizacija uradila.

Galerija

Bonus video: