Povodom dana planete Zemlje pokrenuta kampanja "Ekološka nit koja spaja"

Zaštitno lice kampanje pjevačica Marijana Zlopaša poručila je na konferenciji da je priroda najbolji brend Crne Gore.
0 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Daliborka Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.04.2011. 12:41h

Podizanju nivoa svijesti o zaštiti životne sredine građana veoma je važno, naročito u Crnoj Gori koja je sebi prije 20 godina Crna Gora nametnula odgovornost više proglasivši se ekološkom državom, poručeno je na konferenciji povodom početka kampanje “Ekološka nit koja nas spaja”.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je da se nada da će jednomjesečna kampanja prerasti u stalnu akciju svih građana, nevladinog sektora i tog vladinog tijela. Tokom kampanje koja će trajati mjesec dana širom Crne Gore biće organizovane različite aktivnosti, od edukacije do čišćenja i pošumljavanja.

“Nadam se da će ova akcija prerasti u našu stalnu i svakodnevnu borbu da svi zajedno učinimo sve što možemo da našoj djeci ostavimo što ljepšu državu i uređeniju planetu”, poručio je on.

Pomoćnica ministra za oblast zaštite životne sredine Ivana Vojinović ponovila je da je došlo vrijeme kada moramo opravdati i sebi i drugima ustavnu odrednicu da je Crna Gora ekološka država.

“Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na osvješćavanju građana i stvaranju jednog novog čovjeka koji će biti ekološki oplemenjen i koji će čuvati našu prirodu i životnu sredinu ne samo zbog sebe, nego i zbog budućih generacija”, kazala je ona.

Godina u znaku zaštite životne sredine

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović rekla je da očekuje da će ova godina biti u znaku zaštite životne sredine, ali i da se nada da će se u narednom periodu ozbiljnije, efikasnije i konkretnije raditi na rješavanju određenih problema iz te oblasti.

“Nadamo se, i to su naša očekivanja, da će naredne dvije ili tri godine biti presudne za oblast zaštite životne sredine. Takođe se nadamo da ćemo i u septembru, kada očekujemo novi izvještaj Evropske komisije, imati konkretnije smjernice u ovoj oblasti i jedan korektivni faktor koji je veoma važan na putu ka evropskim integracijama”, poručila je Pejović.

Ona je dodala da “samo zajedničke akcije mogu dati konkretne rezultate” u toj oblasti, te da treba prevazići “sve političke i druge odvojenosti kada je životna sredina u pitanju, jer se radi o problemima i pitanjima koja jednino mogu da spajaju”.

U ekološkoj kampanji pored ministarstva svoj doprinos je dao i NVO sektor. Predstavnica NVO “Grin houme” Jelena Marojević je kazala da je za postizanje zajedničkog cilja veoma važna edukacija građana i podizanje svijesti javnosti o ekologiji, te da je to “ono što vodi ekološkoj održivosti u praksi”.

“Osim što ćemo sa kolegama iz NVO sektora učestvovati u nizu aktivnosti, mi smo pošli korak dalje, tako da ćemo i finansijski podržati dio aktvnosti u iznosu od 10 hiljada eura”, dodala je ona.

Anđelija Kovačević iz NVO “Ozon” istakla je da će organizovanje konkretnih aktivnosti dati vidljive razultate za kratko vrijeme. Ona je poručila da kampanju treba nastaviti u budućnosti uz motivisanje svih građana da se uključe.

Zaštitno lice kampanje pjevačica Marijana Zlopaša poručila je na konferenciji da je priroda najbolji brend Crne Gore.

Kampanja je počela velikim čišćenjem brda Gorica od strane Gorana Crne Gore, otvaranjem eko pula i izložbe fotografija u tržnom centru Delta Siti, a Turistička organizacija Budva organizovala je niz manifestacija.

Sekulić: Imamo kapacitete da riješimo ekološke probleme

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je da Crna Gora ima kapaciteta da riješi ekološke probleme. Prema njegovim riječima neki od gorućih problema su otpadne vode, komunalni otpad u svim opštinama, kao i nekoliko crnih tačaka, među kojima je izdvojio crveni mulj u blizini Kombinata aluminijuma.

“Sve ove probleme ne možemo riješiti odmah i sada, ali čini mi se postoji riješenost države da ide ka rješavanju tih problema. Imamo i pomoć evropskih institucija i čini mi se da ćemo ih riješiti brže nego što se to u javnosti očekuje”, poručio je on.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović dodala je da su pored navedenih ključni problemi industrijski zagađivači na pet lokacija – od Pljevalja do Herceg Novog.

Iz “Grin houma” ističu da je jedan od prioriteta upravljanje otpadom, te da ta organizacija insistira na primjeni zakona i regulativa. Marojević je pozvala resorno Ministarstvo da na pravi način iskoristi kapacitete NVO sektora.

Bonus video: