Nikšić: Vandali uništili sve u kuli Nebojša

Nikšićki Bedem biće saniran do početka sezone, poručila Jelena Đukanović
253 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2018. 07:18h

Vandali su ponovo oštetili staru nikšićku tvrđavu Onogošt, poznatu i kao Bedem - u kuli Nebojša uništili su sve, čak su i električne kablove iščupali.

Bedemom gazduje JU „Muzeji i galerije“ i njihovi radnici su obišli tvrđavu kako bi utvrdili činjenično stanje.

„Bedem će biti saniran za predstojeću sezonu. Radnici su već počeli sa uklanjanjem smeća i rastinja, a sve što je uništeno sredićemo. Održavanje Bedem festa i ostalih programa se ne dovodi u pitanje“, kazala je direktorica Jelena Đukanović.

Ona je istakla da planiraju da što prije postave video-nadzor jer je to, kako kaže, jedini način da tvrđavu sačuvaju od vandala.

“Apelovala bih na građane da ne uništavaju Bedem jer je on opšte dobro svih nas“.

Na Bedemu se već osam godina održava Bedem fest, manifestacija po kojoj je Nikšić postao prepoznatljiv.

Direktor Bedem festa Petar Šundić, koji uveliko priprema deveto izdanje festivala, kazao je da osjeća tugu zbog devastacije tvrđave, ali i zabrinutost zbog omladine koja to radi.

“Toliko naroda je prošlo tvrđavom. Živimo u 21.vijeku kada bi trebalo da gradimo, a ne da rušimo. Nažalost, ovo nije prvi put i nije jedina lokacija u Nikšiću koja je žrtva hira, destrukcije i nasilja”.

Podsjetio je da je slogan ovogodišnjeg Bedem festa - “Tvoj grad” i da im je namjera bila da pozovu ljude da čuvaju “svoje gradove”.

“Nemam riječi i prvi put se osjećam bespomoćno. Pozvao bih sve privrednike grada na solidarnost i da svako doprinese da obnovimo porušeno. Neka to bude naš odgovor na vandalizam. Samo zajedno i udruženo možemo obnavljati porušeno i graditi mostove razuma”.

Vjeruje se da tvrđava datira još iz trećeg vijeka, a postoje planovi i za turističku valorizaciju Bedema.

Galerija

Bonus video: