Studenti iz Nikšića najavili protest ako se ne dogovore sa Lukšićem

Prijem kod Lukšića traže, kako bi ga upoznali sa problemima studenata u Crnoj Gori, jer im se do sada kako navode niko se nije obraćao iz kabineta premijera
133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 13:44h

Ukoliko predsjednik Vlade Igor Lukšić ne primi studente Filozofskog fakulteta iz Nikšića koji su u ponedjeljak protestovali nezadovoljni njihovim položajem, ali i uslovima studiranja, krajem sedmice organizovaće novo okupljanje ali ne bježe ni od „ozbiljnijeg vida protesta“ ne pricizirajući šta pod time podrazumijevaju.

„Uputićemo zahtjev za prijem na razgovor premijeru Lukšiću kako bi ga upoznali sa problemima ne samo nikšićkih nego svih crnogorskih studenata a ukoliko relevantni državni činioci ne prepoznaju značaj i ne budu nam izašli u susret što se tiče prijema ponovo ćemo okupiti studente, izaći na ulice i zauzeti oštrije mjere“ kazao je „Vijestima“ student povjerenik Boban Batrićević.

„Malo smo razočarani neaktivnošću naših kolega iz drugih gradova ali nadamo se da će se i ta situacija promijeniti i da će se studenti Crne Gore zaista probuditi", kazaoo je Batrićević.

On je kazao da im se studenti ostalih gradova Crne Gore u kojima se nalaze fakultetske jedinice Univerziteta Crne Gore nijesu pridružili u pozivu da i oni organizuju slična okupljanja.

„Malo smo razočarani neaktivnošću naših kolega iz drugih gradova ali nadamo se da će se i ta situacija promijeniti i da će se studenti Crne Gore zaista probuditi. Takođe moramo istaći da naši protesti nemaju političku pozadinu niti smo mi produžena ruka opozicije, kako pojedini žele da nas predstave, jer svako normalan vidi da se borimo za studentska prava i da transparent Lukšiću ’gladni smo’ nije imao bukvalno značenje.

Ipak smo mi studenti Filozofskog fakulteta a naša poruka je značila - gladni smo ambicija, znanja, demokratije“ kazao je Batrićević.

Ministarstvo prosvjete je nakon protesta studenata sa Filozofskog fakulteta koji su tražili manje školarine, jeftiniji prevoz, adekvatnu primjenu Bolonje, kao i veću autonomiju Univerziteta i odvajanje „privatnih od državnih fakulteta“, saopštilo da je školarina studenata Crne Gore manja u odnosu na školarine u regionu.

„To uvijek možemo opovrgnuti jer one jesu najniže u odnosu na cijenu koliko se plaća ali ne u odnosu na plate i penzije naših roditelja. Borimo se i protiv toga što se iz državne kase daju pare za privatne fakultete pa su nam zato skupe školarine”, kazao je Batrićević.

On je kazao i da je odnos cijena školarine između državnih i privatnih univerziteta na Zapadu po nekoliko hiljada eura jer su tamo privatni fakulteti privatna lica i oni nemaju dopliv novca iz državne kase.

"Smatramo da su naše ponašanje, zahtjevi i transparenti pokazali da su protest osmisli upravo akademski građani“, poručio je Batrićević.

“Kod nas je to potpuno drugaćije i na ovaj se način urušava državni univerzitet. Što se prevoza tiče zašto se iz sredstava ministarstva ne bi opredjelilo više od 20 odsto, na primer 30 odsto, pa bi na taj način cijene prevoza bile znatno jeftinije. A oni imaju od čega taj novac da izdvoje jer imaju dovoljno automobila koje bi mogli unovčiti“, poručio je Batrićević.

Prema njegovim riječima pojedini profesori su podržali njihov protest ali ne javno nego nakon skupa, mada su im zamjerili što svoja prava ne traže diplomatskim putem.

„Pojedini profesori su nas pohvalili i dali nam podršku ali su rekli da smatraju da je sve to trebalo uraditi dilomatskim metodama, kako rekoše, na akademski način. Smatramo da su naše ponašanje, zahtjevi i transparenti pokazali da su protest osmisli upravo akademski građani“, poručio je Batrićević.

Galerija

Bonus video: