Miranović smatra da je školarina visoka u odnosu na primanja

Miranović je objasnio da je visina školarine za mnoge budžetske studentske programe, a koji se organizuju za studente koji plaćaju iz svog džepa, formirana 2004. godine
0 komentar(a)
predrag miranovic, Foto: Boris Pejović
predrag miranovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2011. 12:08h

Školarina od 500 eura na godišnjem nivou za samofinansirajuće studente Univerziteta Crne Gore (UCG) nije visoka, ali jeste u odnosu na primanja u zemlji, ocijenio je rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović.

Oko 200 studenata Filozofskog fakulteta protestovalo je u ponedjeljak zahtijevajući niže školarine i stalne popravne kolokvijume, a zatražili su i sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem. Oni su poručili da su nezadovoljni stanjem na Univerzitetu i pozvali kolege sa ostalih fakulteta da im se pridruže.

Miranović je objasnio da je visina školarine za mnoge budžetske studentske programe, a koji se organizuju za studente koji plaćaju iz svog džepa, formirana 2004. godine, kao i da ne postoji primjer usluge ili servisa koji je zadržao istu cijenu proteklih sedam godina.

"Da li je to visoko ili nisko možemo da gledamo iz raznih uglova. Vjerovatno, s obzirom na ekonomsku krizu i loša primanja familija u Crnoj Gori, da se mnogim familijama to čini kao jako veliki iznos", kazao je Miranović nakon konferencije Pitanja kvaliteta i transparentnosti u obrazovanju i osposobljavanju.

Ukoliko se iznos na godišnjem nivou, kako je rekao, podijeli sa brojem radnih sedmica i časova, ispada da jedan čas koji student plaća ne košta, u bruto iznosu, više od 50 centi.

"Tako da ne bih mogao da se složim u potpunosti sa ocijenom da je ta cijena visoka, ako gledamo iz tog ugla, ali jeste visoka relativno u odnsu na naša primanja. Ali je niža od onog što nude i traže ostale visokoškolske institucije u Crnoj Gori", kazao je Miranović.

Fakulteti mogu izaći u susret studentima

On je kazao da su mogućnost plaćanja školarine u više rata nudili pojedini fakulteti, kao i da to zavisi od uprave fakulteta.

"Moram da podsjetim, kada gledate cijenu koštanja budžetskog studenta, da ona iznosi u prosjeku, kad saberete studente umjetničkih fakulteta, prirodnih i tehničkih nauka i društvenih fakulteta, oko 3.500 eura po jednom studentu. Tako da su, faktički, studenti koji plaćaju školarinu od 500, odnosno 1.000 eura, subvencionirani od strane UCG", naveo je Miranović.

On smatra da fakulteti mogu izaći u susret studentima, tako što će omogućiti da se iznos ne plaća odjednom, već u više rata tokom godine.

O popravnim kolokvijumima raspravljano na Senatu

Miranović je kazao da je o temi popravnih kolokvijuma raspravljano i na Senatu.

"Znam da se pojavio problem što ti dodatni popravni rokovi ometaju nastavni proces i ukoliko bi se realizovali onako kako piše u pravilima studiranja, da je obavezan svaki popravni kolokvijum, onda prosto nakon prvog kolokvijuma nastavnog procesa ne bi bilo, nego bi se samo održavali ispiti", objasnio je Miranović.

Studentima su, dodao je, izašli u susret u smislu omogućavanja dodatnog ispitnog roka u avgustu ove godine.

"Kako bi omogućili onima koji nijesu uspjeli svoje obaveze da završe tokom godine, da pokušaju u tom ispitnom roku", rekao je Miranović.

Komentarišući navode studenata da je cijena prevoza previsoka, on je objasnio da to pitanje nije u nadležnosti UCG.

"Ne organizujemo prevoz od Podgorice ka Nikšiću, odnosno od Podgorice ka Cetinju, mislim da smo mogli da organizujemo samo za pojedine profesore kombi koji ide od Podgorice do Nikšića, ali nažalost, osim što mogu da tražim razgovor i urgiram kod nadležnih, tu nadležbosti UCG nema, osim dobre volje da pomogne", kazao je Miranović.

Bonus video: