U Crnoj Gori mladi sve češće imaju problema sa srcem i pritiskom

"Od pacijenata koji su u Crnoj Gori oboljeli od koronarne bolesti najviše ih je iz opštine Nikšić", kazala je dr Reljić.
108 pregleda 0 komentar(a)
okrugli sto, Foto: Svetlana Mandić
okrugli sto, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.04.2011. 12:29h

Povodom Međunarodnog dana zdravlja, u Nikšiću je u organizaciji lokalne uprave a pod pokroviteljstvom misije OEBS u Crnoj Gori, organizovan okrugli sto posvećen prevenciji kardio-vaskularnih bolesti.

Doktorica Gordana Reljić, direktorica bolnice u Brezoviku, kazala je da su po stepenu smrtnosti kardiovaskularne bolesti prve u svijetu. Što se tiče Crne Gore takođe su pomenute bolesti zastupljene kod velikog broja ljudi, a najizraženiji su povišen krvni pritisak, ili hipertenzija, angina pektoris i infrakt.

"Stres je glavni faktor rizika ne samo kardiovaskularnih nego i ostalih bolesti"

"Prevencija znači borbu i aktivnosti za zdraviji život od ovoga koji vodimo. Od pacijenata koji su u Crnoj Gori oboljeli od koronarne bolesti najviše ih je iz opštine Nikšić. Ono što je interesantno i što svakako ne ohrabruje je da je populacija koja obolijeva od ovih bolesti sve mlađa i mlađa", kazala je dr Reljić.

On je rekla da su uzroci nastanka kardio-vaskularnih bolesti endogeni i egzogeni. Endogeni, unutrašnji faktori, su oni na koje ne možemo da utičemo, jer je u pitanju genetski kod svakog pojedinca, dok su egzogeni ili faktori rizika oni koje možemo "držati pod kontrolom".

Korigovaje navika i zdravili život

"Stres je glavni faktor rizika ne samo kardiovaskularnih nego i ostalih bolesti, zatim je to nikotin, jer ne treba zaboraviti da se u duvanu nalazi 40 kancerogenih supstanci. Takođe su tu i naše životne navike i slaba fizička aktivnost, kao i psiho-fizička konstitucija pojedinca" istakla je direktorica bolnice u Brezoviku.

"U lokalnim planovima svih ovih opština obrađeno je šest tematskih cjelina – zdravlje, obrazovanje, mediji i sport, politika i odlučivanje, nasilje nad ženama i porodicom i ekonomija i održivi razvoj"

Za pojavu pomenutih bolesti bitan je intezitet faktora, njegovo trajanje, ali i udruživanje više faktora. Da bi spriječili pojavu kardio-vaskularnih bolesti potrebno je, preporučuje doktorica Reljić, korigovanje navika i zdraviji život, a to je nešto, smatra ona, što svako od nas može i treba da uradi.

Kako je rekla Milijana Kovač, koordinator Lokalnog akcionog plana (LAP) za rodnu ravnopravnost, pored Nikšića slične tribine se organizuju i u Baru, Bijelom Polju i Pljevljima, jer su to jedini gradovi u Crnoj Gori koji su usvojili pomenuti akcioni plan.

"U lokalnim planovima svih ovih opština obrađeno je šest tematskih cjelina – zdravlje, obrazovanje, mediji i sport, politika i odlučivanje, nasilje nad ženama i porodicom i ekonomija i održivi razvoj", istakla je Kovač.

U sklopu realizacije LAP-a za rodnu ravnopravnost dogovoreno je da se svaki datum koji je vezan za medicinu obilježi adekvatnom tribinom ili predavanjem.

Bonus video: