Policija kod mobilnih operatera može da provjeri što joj je volja, ali uz odobrenje

"Crnogorska policija će, kao profesionalna služba, poštovati rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka", kazala je Ralević
0 komentar(a)
Telekom, Foto: Arhiva "Vijesti"
Telekom, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.04.2011. 07:08h

Uprava policije i mobilni operateri M:tel, Crnogorski telekom i Telenor će poštovati zabranu Agencije za zaštitu ličnih podataka koja je naložila operaterima da im daju telefonske listinge i druge podatke o korisnicima bez naloga nadležnog pravosudnog organa.

Istovremeno, portparolka Uprave policije Tamara Ralević je potvrdila "Vijestima" da policija ima direktan pristup bazama dva operatera ali tvrdi da im je bez toga rad, posebno u hitnim slučajevima, veoma otežan.

Iz Agencije su nedavno utvrdili da su sporni sporazumi o saradnji, koje su ranije sa policijom potpisali M:tel i Crnogorski telekom jer su suprotni članu Zakonika o krivičnom postupku, koji predviđa da policija u otkrivanju počinilaca krivičnih djela, bez naloga nadležnog suda ili tužilaštva, od mobilnih operatera može tražiti provjeru "identičnosti telekomunikacijskih adresa".

Sporni član ZKP-a, koji policiji daje takva ovlašćenja, nije precizno definisan i zato ostavlja prostor za različita tumačenja.

"Crnogorska policija će, kao profesionalna služba, poštovati rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka po odnosnom pitanju i postupaće u skladu sa njim", istakla je Ralević u pisanom odgovoru "Vijestima".

I M:tel će, kako je najavila portparolka Ana Martinović, nastojati da ispuni sve obaveze, "uvažavajući Agenciju kao nadležni organ za ovu oblast".

Portparolka Crnogorskog telekoma Jovanka Radović najavila je da će ta kompanija uložiti žalbu na izdato rješenje, koje će poštovati do okončanja žalbenog postupka.

Telenor, koji nema potpisan sporazum o saradnji sa policijom, ali joj ustupa tražene podatke, kako je najavila PR menadžerka Emina Škrijelj, postupiće u skladu sa rješenjem ove Agencije.

"Uprava policije ima direktan pristup bazama telekomunikacionih operatera M:tel i Crnogorski telekom, ali nema uvid u sadržine telefonskih razgovora i SMS poruka", saopštila je Tamara Ralević, ističući da je brzina dobijanja takvih podataka veoma bitna u postupku lociranja i hvatanja počinilaca raznih krivičnih djela.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: