Ne stiže Ceca nego je 1. april!

Pogledajte pregled najpoznatijih novinarskih prvoaprilskih ludosti, u širokom svijetu i recite koja Vam se najviše sviđa.
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 09:58h

Prvoaprilska šala!!!

Nadamo se da je tekst o Ceci i Crnogorkom državljanstvu ponekog zaintrigirao, jer kako rekoše iskusni znalci, "u svakoj šali ima malo šale".

Hvala što se ne ljutite i pozdrav za gospodina Osmana Subašića koji se sigurno neće naljutiti. Sto posto, makar mu cijeli dan zvonio telefon...

Čitaocima smo ostavili majušni trag da se šalimo, nekoliko slovnih grešaka u imenima (Ražnjatović, Šubašić...), ali to mnogima nije bilo dovoljno. Istina je, stvarnost je odavno nadmasila fikciju, pa se sve manje čudimo (ne)običnim vijestima.

Pogledajte sada pregled najpoznatijih novinarskih prvoaprilskih ludosti, u širokom svijetu.

Ne zaboravite, 1. april je lijep i zbog toga što mnoge nezgodne vijesti ne treba da budu istinite.

April-li-li-li!

Radio

  • Lokalna radio stanica WAAF je 1. aprila 1998 javila da je gradonačelnik Bostona, Tomas Menino, poginuo u automobilskoj nesreći. Menino je u tom trenutku bio u avionu i niko nije mogao da stupi u kontakt sa njim. Glasina se brzo proširila gradom. Par koji je vodio emisiju otpušten je nakon toga.
  • Britanski voditelj sa raido stanice Kix 69 predstavio se kao Toni Bler kad je pozvao predsjednika Južne Afrike, Nelsona Mendelu. Na kraju razgovora novinar je pitao Mendelu što radi na dan prvoaprilskih šala. Nakon toga veza je prekinuta.
  • Britanski astronom Sir Patik Mur, 1976 godine obavijestio je slušaoce BBC-a da će se zbog posebnog položaja planeta doće do promjene u gravitaciji i da će ljudi biti lakši tačno u 9:47 tog dana. On je pozvao slušaoce da skaču u vazduh i osjete "čudnu senzaciju lebdenja". Mnogi slušaoci su zvali da kaže kako je eksperiment uspio.
  • Hiljade fanova benda U2 su 2009. godine pojurili šoping centar Blekpul jer su mislili da će bend na tom na krovu centra da održi koncert iznenađenja. Šalu je organizovao radio ReFM. Bend koji je nastupio bio je "tribjut-bend" U2opia.

Novine

  • 1. aprila 2006. britanski Gardijan objavio je članak potpisan imenom "Olaf Priol", u kojem je pisalo da Kris Martin, pjevač rok benda Koldplej, odlučio javno da podrži lidera britanske konzervativne partije, Dejvida Kameruna. Javili su da je Kris Martin snimio pjesmu "Talk to David" koja može da se "skine" sa Gardionovog veb sajta.
  • Davne 1977. godine Gardian je na čak 7 stranica objavio reportažu o San Serriffeu, izmišljenoj ostrvskoj državi u Indijskom okeanu. Reportaža je sadržala kompletan opis dva glavna ostrva. Taj dan, ali i mnoge dana nakon toga, redakcija Gardina bila je 'zatrpana' telefonskim pozivima čitatelja koji su povjerovali u istinitost reportaže i željeli saznati više o nepostojećem ostrvu

Televizija

  • BBC je 1980. javio je kako je odlučena da se promijeni poznati sat Big Ben. Reporteri su javili da će sat da postane digitalni.
  • BBC je 2008. javio da je otkrivena kolonija letećih pingvina. Prikazali su Terija Džounsa kako šeta sa pingvinima na Antarktiku, sa namjerom da ih isprati na njihov let do kišnih šuma Amazona.

Bonus video: