Porodica Emrić odlučna da ne plaća sve stavke sa računa za struju

Stanimirka Emrić kaže da je “došlo vrijeme da se progovori”, ističući da vjeruje da “u Crnoj Gori ima još mnogo porodica koje su se našle u istoj situaciji kao njena”.
80 pregleda 0 komentar(a)
Stanimirka Emrić, Foto: Ivana Komnenić
Stanimirka Emrić, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 28.03.2011. 16:13h

Porodica Emrić iz Kotora odlučna je u namjeri da ne plaća sve dažbine koje se građanima, naveli su, “već šestu godinu nameću na računima za struju, osim onog što je stvarno potrošeno”.

Stanimirka Emrić kaže da je “došlo vrijeme da se progovori”, ističući da vjeruje da “u Crnoj Gori ima još mnogo porodica koje su se našle u istoj situaciji kao njena”.

Stanimirka Emrić kaže da je “došlo vrijeme da se progovori”, ističući da vjeruje da “u Crnoj Gori ima još mnogo porodica koje su se našle u istoj situaciji kao njena”.

Emrićima je prije nekoliko dana Elektrodistribicija isključila struju zbog duga od 4.294 eura, nakon čega su, na svoju ruku, dom prikopčali na TEP ormarić komšije kojem čuvaju kuću i tako sebi obezbijedili struju. Zbog toga su iz Elektrodistribucije najavili pokretanje krivičnog postupka.

“Ako zbog ovoga treba da odgovaramo i ako je ovo kriminal, a mi kriminalci, odgovaraćemo. Vođa naše kriminalne bande i glavni krivac za to što smo krali struju čak 18 sati je najmlađi član naše devetočlane porodice, Tea, koja ima dva i po mjeseca, i koja mora da se grije, jer ne može da boravi u hladnoj sobi”, kaže Stanimirka i dodaje da je “stvarni dug za utrošenu struju oko hiljadu eura”.

“Ako zbog ovoga treba da odgovaramo i ako je ovo kriminal, a mi kriminalci, odgovaraćemo. Vođa naše kriminalne bande i glavni krivac za to što smo krali struju čak 18 sati je najmlađi član naše devetočlane porodice, Tea, koja ima dva i po mjeseca."

Ona objašnjava da su tog dana, kada im je bez najave isključena struja, “iako su svi bili u kući”, morali da se priključe na ormarić komšije kako bi obezbijedili grijanje za Teu i drugu unuku od dvije i po godine.

“Međutim, već sljedećeg dana ponovo su došli, ne znam da li po nečijoj prijavi, i konstatovali da krademo struju. Ja imam 56 godina, moj suprug 58, imamo tri sina od 34, 30 i 25 godina, i, evo, prvi put u životu smo prekršili zakon.

Između struje i zdravlja djeteta došli smo, evo, i do kriminala. Ako ovo treba da nas uvede u Evropu, hvatanje kriminalaca koji su 18 sati krali struju koju godinama unazad plaćaju za one koji je kradu, pristajemo da odgovaramo, ali će sigurno Evropa, odnosno Strazbur, biti obaviješten o ovome”, poručuje Stanimirka.

"Sve su to stavke i nameti"

Ona priča da se griju na drva, te da troše po 10-15 metara drva, kuvaju na plin, te da je nelogično da im je, i pored toga, račun za struju 315 eura, od čega su, tvrde, potrošena svega 84 eura.

“Sve ostalo su brojne stavke i nameti koje plaćamo ne znam zbog čega. Evo, recimo, na samo jednom računu 88 eura se plaća dovod struje sa dalekovoda, a pogledajte na šta liči stub na ulazu u kuću koji se palio, pucao, i koji je opasan po život.

I oni mi to naplaćuju i treba da im platim. Pristajemo da platimo što smo potrošili, ali ne i sve dažbine i gluposti koje nam preko toga već šest godina stavljaju kao namet.

Ako je Ustavni sud Crne Gore donio odluku da to nije bilo ustavno, mi nećemo da budemo ti koji kršimo zakon”, kaže Stanimirka, koja je na Birou rada već pet godina, a suprug Sead u invalidskoj penziji 22 godine.

Ako u Evropu treba da nas uvede hvatanje kriminalaca koji su 18 sati krali struju koju godinama unazad plaćaju za one koji je kradu, pristajemo da odgovaramo, ali će sigurno Evropa, odnosno Strazbur, biti obaviješten o ovome, poručuje Stanimirka.

Nas devetoro živimo od 300 eura, a potrošačka korpa u Kotoru je 900 eura

“Ne tražimo pomoć, niti milostinju, samo pravdu. Naučili smo sami da se borimo i zarađujemo za sebe. Tačno je da smo struju posljednji put platili u julu prošle godine.

12 do 15 komada hljeba za 1,5 eura

Međutim, u maju nam se sin razbolio od diskusa, nakon čega je počelo liječenje, operacija, i to sve o našem trošku, jer je morao sve da radi u Beogradu. Podigli smo velike kredite koje još otplaćujemo.

Nas devetoro živimo od 300 eura, a potrošačka korpa u Kotoru je 900 eura. Kupujemo hljeb od juče, dobijemo vreću od 12 do 15 komada hljeba za 1,5 eura...”, kazala je Stanimirka.

EPCG savija tabak Direktor kotorske Elektrodistribucije Nebojša Rakočević potvrdio je da će protiv Emrića biti podnijeta krivična prijava zbog krađe struje. “I to ne samo u ovom slučaju, već protiv svakog ko počini takvo djelo”, kazao je Rakočević.

Bonus video: