Stolivska fešta u čast kamelije

"Eto i mene poslije toliko nevera i bura na moru, donosim u ovi lijepi naš grad i mjesto, lijepi cvijet kamelija sa dalekog istoka"
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 17:47h

Crvenim i bijelim balonima, kojima je u nebo vinut i cvijet kamelije, minutom ćutanja zbog postradalih u zemljotresu i cunamiju u Japanu, zemlji iz koje je u Boku 1870. godine jedrenjakom stigla i kamelija "japonika", i bogatim kulturno-zabavnim programom, Stolivljani su ozvaničili početak ovogodišnje "Fešte kamelija".

Na stolivskoj rivi izveden je i prikaz dolazak kapetana, koji svojoj supruzi, u znak ljubavi, nakon godina provedenih u čekanju, poklanja cvijet sa Dalekog istoka, što je i osnovni motiv njegovog prisustva na ovim prostorima.

"Kapetan se vratio svojoj kapetanici koja ga je obradovala svojim lijepim đetićima, što me ođe sačekaše u ovako lijepom danu, u ovoj pitomini. Eto i mene poslije toliko nevera i bura na moru, donosim u ovi lijepi naš grad i mjesto, lijepi cvijet kamelija sa dalekog istoka".

Kamelija kao simbol Stoliva

Otvarajući manifestaciju, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Ljijlja Jovović je kazala da je "Fešta kamelija" jedna od brojnih kulturnih manifestacija koje Kotor čine prepoznatljivim kao značajnu turističku destinaciju.

U ime organizatora i domaćina, NVO “Kamelija” i MZ Stoliv, Romeo Mihović je izrazio dobrodošlicu brojnim ljubiteljima cvijeta sa Dalekog istoka, poželjevši im da ponesu lijepe utiske.

U ime planinarskog saveza Crne Gore i planinarskog društva Komovi-Podgorica, Jovan Lješković je istakao da se Boka najljepše vidi sa planinskih vrhova.

Na balu će izabrati damu kamelija

Premijeru je imala i nova kotorska klapa "Grota". Izloženi su i radovi djece iz škola "Drago Milović" - Tivat, "Veljko Drobnjaković" - Risan, "Nikola Đurković" - Radanovići, Škole za rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora i djece iz vrtića "Radost" u Škaljarima.

Nastupili su i učenici muzičkih škola iz Kotora i Tivta Miloš Sekulić i Milena Petković, članovi plesnog kluba "Modest" iz Tivta i folklornog ansambla "Nikola Đurković".

Organizatori su najavili izbor ovogodišnje dame kamelija za 2. april u hotelu "Vrmac" na Markovom rtu, kada će biti održan i bal kamelija.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Kotor, a sponzori ministarstva održivog razvoja i turizuma, poljoprivrede i ruralnog razvoja, pomorstva i saobraćaja, Turistička organizacija Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, Pomorski muzej Kotor, AD "Plantaže" - Podgorica, "Spine" Kotor i pekare "Velestovo", "Jadran"- Prčanj i "Panini".

Galerija

Bonus video: