Bojana i Miljan Otašević slijepi od rođenja, ali imaju brojne talente

Bojana je odličan đak, godinama svira klavir, glumi, talentovana je za pjevanje... Njen brat blizanac Miljan je takođe odlikaš, dobro glumi i sam osmišljava predstave
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 18:07h

Četrnaestogodišnja Bojana Otašević je odličan đak, godinama svira klavir, glumi, talentovana je za pjevanje... Njen brat blizanac Miljan je takođe odlikaš, dobro glumi i sam osmišljava predstave, učestvuje u kvizovima znanja i nevjerovatnom brzinom kuca SMS poruke...

Ništa neobično, pomislili bi mnogi, da razlika između Bojane i Miljana od mnogih njihovih vršnjaka koji imaju slične talente, nije u tome što su rođeni slijepi.

Bojana i Miljan pohađaju osmi razred Obrazovnog centra za djecu i mlade "Podgorica" po programu redovne nastave, ali se nakon školskih obaveza opuštaju uz svoje hobije.

Miljan se pokazao kao dobar poznavalac kvizova, te je učestvovao i na raznim takmičenjima. Njegovo prvo učešće na nekom takmičenju osnovaca, bilo je prije dvije godine u Delti, kada je nastupio sa ekipom Osnovne škole "Pavle Rovinski".

"Drugi put učestvovao sam sa školom "Štampar Makarije" na takmičenju u mojoj školi. Tada mi je pobjeda "izmakla2 za bod. Tad je učestvovala i Bojana sa svojom ekipom i osvojila treće mjesto" prisjeća se on.

Miljan je i član školske dramske sekcije, te su proslave Dana škole nezamislive bez njegovog učešća.

"Na jednoj proslavi školskog jubileja, učestvovao sam sa predstavom u kojoj sam glumio sa sestrom i drugaricom. U komadu, koji smo sami osmislili, moja sestra je glumila TV voditeljku, koja je radila intervju sa djedom iz sela Vučje, kojeg sam ja glumio" priča Miljan.

Drugi put se, kaže, predstavio publici sa školskim drugom, kada su na sceni izveli komad iz knjige "Tom Sojer".

Miljan voli i sport

Pored glume, Miljana veoma interesuje i sport. Naročito voli da igra fudbal, a njegovo društvo posebno iznenađuje njegov jak udarac, kada šutira iz koraka.

"Na školskom igralištu sam jednom igrajući fudbal, povrijedio nogu tako što sam udario u klupu. Znao sam da je ona tu smještena, ali ipak sam se povrijedio. Srećom, kost je bila samo napukla, ali ne i slomljena" prisjeća se Miljan nemilog događaja.

Dobar je i u igri "kaladont", koja se igra tako da kad jedan igrač kaže neku riječ, drugi mora reći onu koja počinje sa zadnja dva slova prethodne riječi

Dobar je i u igri "kaladont", koja se igra tako da kad jedan igrač kaže neku riječ, drugi mora reći onu koja počinje sa zadnja dva slova prethodne riječi.

Bojana voli crnogorske narodne pjesme

Njegova sestra Bojana već pet godina svira klavir, a prve muzičke korake napravila je uz nastavnicu muzičkog Borku Vukićević. Sad je vještinama sviranja podučava profesor klavira Saša Vuković.

Voli sve muzičke žanrove, talentovana je za jezike, a ne zapostavlja ni filmove

Voli sve muzičke žanrove, talentovana je za jezike, a ne zapostavlja ni filmove.

Talentovani osnovci imaju puno društva, ali, ipak ističu da ponekad ljudi imaju predrasude prema njima.

Oboje su članovi školskog parlamenta, te su bili aktivni učesnici u kampanji „Govorimo o mogućnostima”, koja im pomaže da razbijaju predrasude koje vladaju o populaciji, kojoj pripadaju njih dvoje.

Svoju kreativnost pokazali su kada su sami napravili karte, koje su odštampali na Brajevom štampaču.

Planiraju da upišu Gumnaziju

Nakon završene devetogodišnje škole u Obrazovnom centru “Podgorica”, planiraju da upišu redovnu školu, najvjerovatnije, Gimnaziju. Bojana će upisati i srednju Muzičku školu.

Miljan i Bojana su rođeni kako trojke, te imaju i brata Marka, koji boluje od cerebralne paralize. Marko je u istom odjeljenju sa bratom i sestrom, ali prati nastavu po individualnom programu.

Majka Valentina, profesor engleskog u školi "Sutjeska",i otac Duško, zaposlen u Centru za socijalni rad, vodili su do sada djecu dva puta na liječenje u Rusiju.

Ponosna majka

"Pomalo me je strah da se djeca sama kreću, treba prevazići sve barijere... Dobri su, s obzirom na problematiku, optimisti su , čitaju, uče, rade..."

"Komplete imaju od prošle godine. Ranije sam ja morala da im čitam, a sad oni sami uče. U školi imaju i Brajev štampač. Saradnjom sa profesorima u školi sam izuzetno zadovoljna" priča Valentina.

Ona podsjeća da su u Obrazovnom centru djeca imala obuku za korišćenje bijelog štapa, a uskoro će biti i obučavanje za njihovo samostalno kretanje.

"Pomalo me je strah da se djeca sama kreću, treba prevazići sve barijere... Dobri su, s obzirom na problematiku, optimisti su , čitaju, uče, rade...", ponosna je Valentina.

Predstavio se kao djed Vukadin

Miljan je svoj talenat za glumu iskoristio da roditeljima, učestvujući u telefonskom kvizu na jednoj radio-stanici, obezbijedi besplatnu večeru. Predstavljajući se kao djed Vukadin, javio se za učešće u kvizu znanja i odgonetnuo postavljenu zagonetku.

"Voditeljka se pitala zar i jedan djed učestvuje u kvizu, te sam joj odgovorio da igram pomalo s unucima. Na kraju razgovora sam joj otkrio koliko imam godina. Prije večere, osvojio sam i tretman u jednom salonu", kazao je Miljan.

Galerija

Bonus video: