Crna Gora među zemljama najpodložnijim lažnim vijestima

Prema istraživanju o medijskoj pismenosti u Evropi, Crna Gora je među pet najgore rangiranih zemalja na Starom kontinentu
159 pregleda 10 komentar(a)
lažne vijesti, propaganda, Foto: Shutterstock
lažne vijesti, propaganda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2018. 13:41h

Novo istraživanje o medijskoj pismenosti u Evropi pokazalo je da su balkanske zemlje najmanje "otporne" na širenje lažnih vijesti.

Istraživanje koje je objavio Institut za otvoreno društvo u Sofiji, kojim predsjedava investitor Džordž Soroš, obuhvata procjenu kvaliteta obrazovanja, slobodu medija i povjerenje javnosti, čime je rangirana podložnost 35 država dezinformacijama.

Prema istraživanju o medijskoj pismenosti u Evropi, Hrvatska je na 24. mjestu, Srbija na 29, Crna Gora na 31, Bosna i Hercegovina na 32, a Albanija na 33. mjestu liste od 35 zemalja.

Istraživanje je pokazalo da su balkanske države "najranjivije" kada je u pitanju širenje lažnih vijesti, koje su označene "glasinama, obmanama, potpunim lažima i dezinformacijama stranih vlada ili neprijatelja", prenio je Euronews.

Navedeno je da se skandinavske zemlje na najbolji način osposobljene da se odupru "postistinitim" informacijama u kojima su, kako je navedeno, "objektivne činjenice imaju manji uticaj u oblikovanju javnog mnjenja nego izazivanje emocija ili lično uvjerenje".

Makedonija i Turska su najlošije rangirane kada je u pitanju medijska pismenost, a na prvom mjestu liste nalazi se Finska koja ima "jak javni obrazovni sistem" i "široko rasprostranjene vještine kritičkog mišljenja", koje se smatraju ključnim za "otpornost" na lažne vijesti, piše Euronews.

Bonus video: