ED "Breznica": Na šta je potrošen novac za finansiranje parkinga?

Mitrović naglašava da ta organizacija nema ništa protiv obnove gradskog trga, jer je zapušten, ali se protive sječi stabala.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 18:04h

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović zatražio je od EU da ispita da li je novac koji su uplatili za finansiranje izgradnje podzemne garaže i parkinga u centru Pljevalja potrošen za druge namjene.

On kaže da je riječ o “nakaradnom i bezumnom projektu, protiv koga su i NVO i građani, a i neki savjesni i razumni službenici Opštine”.

“Breznica” je 14. februara, javno pozvala šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, Leopolda Maurera, i Evropsku investicionu banku (EIB), da suspenduju finansiranje izgradnje podzemne garaže i trga, odnosno parkinga u centru Pljevalja.

Mitrović naglašava da ta organizacija nema ništa protiv obnove gradskog trga, jer je zapušten, ali se protive sječi stabala, uništavanju zelenih površina i protiv su gradnje podzemne garaže, jer se time trajno uništava prostor i veliki broj vozila zagađivača dovodi u centar grada.

“Zahtjev Maureru i EIB-u uputili smo jer su službenici lokalne uprave naložili sječu 41 stabla u centru, da bi izgradili podzemnu garažu. Panjevi su prečnika i do 84 cm i svako od stabala je bilo potpuno zdravo”, rekao je Mitrović.

"Plan su skinuli sa interneta"

“Breznica” je, kaže, upozoravala da Opština nije organizovala javne rasprave na kojima bi se mogla čuti mišljenja građana, NVO i stručnjaka o tome, kako bi oni željeli da izgleda i da li im uopšte treba garaža u gradu.

Zbog grubog kršenja Zakona i zlupotrebe službenog položaja, “Breznica” će biti primorana da protiv Opštine podnese prijave

“Opština ni danas nema građevinsku dozvolu, niti projekat buduće podzemne garaže i trga-parkinga, a sječu su izvršili na osnovu plana koji su “skinuli ” sa interneta i ručno ga doradili.

Zbog grubog kršenja Zakona i zlupotrebe službenog položaja, “Breznica” će biti primorana da protiv Opštine podnese prijave, sa neoborivim dokazima o kršenju Zakona i zloupotrebama koje su pratile ovaj skandalozni projekat”, naveo je Mitrović u saopštenju.

On kaže da još čekaju odgovor Evropske komisije, a trebalo je da radovi počnu u februaru.

Kako je potrošeno 630.000?

“Međutim, neki opštinski službenici kažu da je Opština novac za garažu i parking potrošila na druge stvari i tu izigrala povjerenje Evropske komisije. Pitamo Filipa Vukovića, kao prvog čovjeka Opštine, na šta su potrošili taj novac, a pozivamo vrhovnog državnog tužioca i Upravu policije da ispita kako je potrošeno 630.000 eura opredijeljenih za tu gradnju.

U Opštini je “Vijestima” rečeno kako Mitrovićeve tvrdnje nikako ne stoje

Prema navodima iz Opštine ugovor je potpisan 7.12. 2010. godine, a završetak radova predviđen za kraj februara. Posao ne da nije završen, već od svih predviđenih aktivnosti jedino su posječena stabla”, tvrdi Mitrović.

U Opštini je “Vijestima” rečeno kako Mitrovićeve tvrdnje nikako ne stoje. Najavljeno je i zvanično saopštenje.

"Opština nema viziju uređenja"

Mitrović kaže da to nije jedini projekat koji je rađen na ovakav način suprotno zakonskim propisima, bez procedure i dobijanja neophodnih dozvola.

“Sumnjamo da je prispjeli novac iskorišćen za druge svrhe, a neke sumnje ukazuju na to da se novac trošio i za plate”

"Opština, odnosno ljudi koji je vode, nemaju viziju uređenja glavnog gradskog jezgra, a koje je trebalo raditi u sklopu jednog projekta. Lokalnoj upravi je bilo bitno samo da se dobije novac i popuni budžet koji su nenamjenski ispraznili na brojne nepotrebne stvari”, navodi Mitrović.

On kaže da se nastavlja praksa da se projekti ne realizuju dugo godina pri tom višestruko povećavajući cijenu.

“Sumnjamo da je prispjeli novac iskorišćen za druge svrhe, a neke sumnje ukazuju na to da se novac trošio i za plate”, navodi Mitrović.

Galerija

Bonus video: