Afere kao preporuka za Tužilački savjet

Jedan sam od pretendenata koji zna kako tužilaštvo diše”, istakla je Čarapićeva, i dodala da “neće biti neskromna” ako kaže da je za vrijeme provedeno u tužilaštvu ostavila trag koji joj daje za pravo da se kandiduje i da kuca na otvorena vrata Tužilačkog savjeta
284 pregleda 4 komentar(a)
Rifat Hadrović, Ranka Čarapić, Milan Radović, Foto: Boris Pejović
Rifat Hadrović, Ranka Čarapić, Milan Radović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2018. 19:42h

Advokatica i bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, koja sa još 14 kolega, uglavnom bivših sudija i tužilaca, konkuriše za četiri mjesta u Tužilačkom savjetu (TS), smatra da je tamo “ostavila trag koji joj daje za pravo da se kandiduje i da kuca na otvorena vrata”.

“Jedan sam od pretendenata koji zna kako tužilaštvo diše”, istakla je Čarapićeva, i dodala da “neće biti neskromna” ako kaže da je za vrijeme provedeno u tužilaštvu ostavila trag koji joj daje za pravo da se kandiduje i da kuca na otvorena vrata Tužilačkog savjeta.

Članovi Skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu juče su saslušali kandidate za TS, na konkursu koji se ponavlja treći put.

Poslanici vladajuće koalicije, zbog toga što opozicija bojkotuje rad Odbora, nijesu mogli da se ranije usaglase koja od četiri kandidata da izaberu. Podršku je imala jedino profesorica Aneta Spaić ali je i ona je ponovo morala da se javi na konkurs.

Čarapićeva je juče rekla da se ne može govoriti o odgovornosti tužioca ako 97 odsto optužnica prođe sudsku kontrolu i da odgovornost za oslobađajuće presude, snosi sud. I dok je bila na čelu Tužilaštva, ona je kritikovala sud i policiju.

Čarapićeva juče nije odgovorila na pitanje “Vijesti” da li osjeća odgovornost jer brojne optužnice za ratne zločine i organizovani kriminal, podignute u vrijeme dok je bila na čelu VDT-a, nijesu rezultirale pravosnažnim osudama a država će zbog toga plaćati odštetu.

Nakon što su oslobođeni optužbe da su oprali oko osam miliona eura od prodaje droge, supruga i brat Safeta Kalića tuže državu za neosnovano hapšenje, a Kalić i zbog navodne štete na imovini kojom je gazdovala Uprava za imovinu.

Na sudu su pale i optužnice protiv Duška Šarića i Jovice Lončara za pranje para podignute 2011. u vrijema mandata Čarapićeve. I u tom slučaju država će platii penale zbog pritvora i oduzimanja imovine, jer tužioci Specijalnog odjeljenja nijesu dokazali optužbe.

Spisak nezavršenih istraga ili odbačenih prijava, u kojima su najčešće pominjana imena visokih funkcionera ili njihovih prijatelja i rođaka, tokom mandata Čarapićeve je dugačak. Od Prve banke, Pošte, gradonačelnika Podgorice, Bara, Bijelog Polja, Budve, Pljevalja, raznih ministara, pa do onih koje su u međuvremenu potisnule još veće afere - “Listing”, “Snimak”, “Telekom”...

Tu su i propale optužnice za gotovo sve ratne zločine. Specijalno tužilaštvo je predmete visokog zvaničnika DPS-a Svetozara Marovića i njegovih saradnika, kao i gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, kojima je Čarapićeva bila zatrpana, tek pokrenulo dolaskom GST Milivoja Katnića.

I afera “CKB” pala je na sudu.

I dugodišnji šef Višeg tužilaštva u Bijelom Polju Rifat Hadrović, koji je od nedavno u penziji, konkurisao je za mjesto u Tužilačkom savjetu.

Hadrović je kazao da tužioci moraju da poštuju etički kodeks, ljudsko dostojanstvo i da postupaju zakonito.

On je rukovodio tužilaštvom kada je Viši sud u Bijelom Polju dao minimalne kazne za smrt i infekciju beba u Opštoj bolnici.

Juče su pred skupštinskim odborom saslušani i bivše sudije Gorica Vujisić, Gavrilo Čabarkapa, Vukoman Golubović, Jelka Drašković Vojvodić, advokati Ana Stanković Mugoša, Jakup Murati, Velija Murić, Jovan Poleksić, dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević, Miroslav Samardžić, Aneta Spaić i bivši sekretar Skupštine Milan Radović, čiji rad su takođe pratile brojne afere.

Hadrović ne osjeća odgovornost zbog Softića

Rifat Hadrović kazao je juče “Vijestima” da se ne osjeća odgovornim zato što će država, na osnovu dvije sudske odluke, isplatiti novinaru Tufiku Softiću odštetu zbog nedjelotvorne istrage zbog pokušaja ubistva.

“Taj postupak trajao je veoma dugo. Prvo je pet godina bilo u osnovnom državnom tužilaštvu, a godinama kod nas, u Višem tužilaštvu u Bijelom Polju”, pojasnio je Hadrović. On je rekao da je pročitao odluku Ustavnog suda i da se “nijesu mnogo osvrnuli na rad tužilaštva, jer smo mi zaista u roku od godinu završili istragu”. “Sve smo preduzeli da otkrijemo izvršioca krivičnog djela, ali nijesmo uspjeli u tome”, istakao je Hadrović.

Bonus video: