Greškom Ministarstva vanjskih poslova pošao u Boliviju bez vize

Uoči polaska na proputovanje kroz Brazil, Argentinu, Boliviju i Peru, posjetio je sajt MVP-a kako bi se informisao da li mu je za odlazak u Boliviju potrebna viza.
285 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 08:08h

Kada je riješio da sa prijateljima otputuje u Boliviju, Podgoričanin Edin Krnić ni slutio nije da će zbog neažuriranog sajta Ministarstva vanjskih poslova (MVP), koji se odnosi na vize za državljane Crne Gore, doživjeti neprijatnost prilikom ulaska u tu zemlju.

Naime, Krnić je prošlog mjeseca, uoči polaska na proputovanje kroz Brazil, Argentinu, Boliviju i Peru, posjetio sajt MVP-a kako bi se informisao da li mu je za odlazak u Boliviju potrebna viza.

Na sajtu je vidio da “državljani Crne Gore u Boliviju mogu putovati bez vize na osnovu važeće putne isprave”.

Uprkos tome, da bi bio siguran u informaciju sa sajta, Krnić je ipak pozvao Ministarstvo kako bi mu “za svaki slučaj potvrdili da li je za građane Crne Gore potrebna viza za ulazak u Boliviju”.

Poziv je, ističe on, uputio prvog februara u 10 sati i 27 minuta, kada mu je na broj 020 – 241 – 334 službenica potvrdila da za Crnogorce viza, ipak, nije potrebna.

“Znao sam da za Brazil treba viza, jer sam kontaktirao ambasadu te zemlje u Beogradu. Povjerovao bih u informaciju sa sajta našeg Ministarstva i onu koju su mi preko telefona dali, međutim, počeo sam da sumnjam kada sam se čuo sa prijateljima iz Beograda, koji su mi rekli da je za građane Srbije potrebna viza za ulazak u Boliviju”, kazao je “Vijestima” Krnić.

Pošto je, kako kaže, sa prijateljima iz Srbije išao za Argentinu, u toj zemlji su namjeravali da apliciraju za vizu za ulazak u Boliviju.

“U Brazilu sam bio sa jednim drugom, a onda sam se u Argentini, u Buenos Airesu sreo sa prijateljima iz Hrvatske i Srbije. Srbijanci su vizu za Boliviju izvadili besplatno u Argentini, Hrvatima nije bila potrebna, a ja vođen informacijama sa sajta i iz Ministarstva, nijesam aplicirao za vizu misleći da mi zaista ne treba”, rekao je Krnić.

Međutim, nakon što je kupio avionsku kartu u Argentini za Boliviju, imao je vezani let iz Santa Kruza za prijestonicu Bolivije La Paz, kada su i počeli njegovi problemi.

“Kad su svi prošli carinsku kontrolu i formalnosti rekli su mi da građani Crne Gore u Boliviju ne mogu ući ukoliko nemaju vizu. Objašnjavao sam koliko sam mogao da mi nije potrebna viza i da je možda u pitanju neka greška, ali bezuspješno. Onda su mi rekli da imam dvije mogućnosti ili da se vratim nazad u Crnu Goru ili da kao neko ko dolazi iz Evrope, platim 53 dolara, odnosno oko 360 bolivijanosa, što sam i učinio”, rekao je Krnić.

Nakon svih peripetija Krnić kaže da je ipak uspio da uhvati vezani let iz Santa Kruza za bolivijsku prijestonicu La Paz, zahvaljujući dobroj volji kapetana aviona, koji je izašao u susret molbama njegovih prijatelja da ga sačekaju.

Krnić je skrenuo pažnju i na redovnije ažuriranje sajta kako se slične neprijatnosti ne bi dešavale građanima Crne Gore koji krenu negdje da otputuju.

“Ni informacija na sajtu, ni ona koju su mi dali iz Ministarstva nije bila tačna. Meni zaista ova neprijatnost nije bila potrebna, jer da je viza trebala za Boliviju platio bih i da je koštala 300 dolara kad sam već riješio da idem”, zaključuje Krnić.

Nijesu ažurirali sajt

Iz Direktorata za konzularne poslove i dijasporu “Vijestima” je saopšteno da je administrativnom greškom na sajtu Ministarstva vanjskih poslova ostala “netačna informacija da crnogorskim građanima nijesu potrebne vize za Boliviju”.

“Tačna informacija je da naši državljani moraju imati vizu koju mogu dobiti u ambasadi Bolivije u Italiji. Obavještenja navedena na stranicama sajta su opšte informacije podložne promjenama, pa se preporučuje da se prije putovanja u druge države zatraže dodatne informacije u nadležnom diplomatsko-konzularanom predstavništvu te države u Crnoj Gori, odnosno u drugoj zemlji”, navodi se u odgovoru v.d. generalnog direktora Direktorata za konzularne poslove i dijasporu Ivana Milića.

On je uputio izvinjenje Krniću, koji je, kako kaže, “zbog netačne informacije mogao imati neprijatnosti”.

Nakon što su “Vijesti” kontaktirale Ministarstvo vanjskih poslova zbog neprijatnosti koje je imao Edin Krnić, prije dva dana je na sajtu ispravljeno da da građani Crne Gore moraju imati vizu za ulazak u Boliviju.

Bonus video: