Grupa dobila 36 godina zatvora zbog šverca skanka

Sud je okrivljenima, nakon izricanja presude produžio pritvor, uhapšeni su početkom februara 2010. godine u policijskoj akciji “Čivas”.
412 pregleda 0 komentar(a)
CIVAS, Foto: Arhiva "Vijesti"
CIVAS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.03.2011. 15:57h

Osmočlana kriminalna grupa osuđena je u Višem sudu u Podgorici na 36 godina i šest mjeseci zatvora zbog zločinačkog udruživanja i šverca “skanka” iz Albanije, preko Crne Gore za Bosnu i Hercegovinu.

Specijalno vijeće sudije Valentine Pavličić, osudilo je Nikšićanina Ljubomira D. Đedovića na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i šverc “skanka”, dok je njegov brat Aleksandar D. Đedović, osuđen je na četiri i po godine zatvora.

Albanski državljanin Sander P. Pepaj iz Skadra, koji se nalazi u bjekstvu, osuđen je na pet i po godina zatvora.

Okrivljeni Ljubomir Đedović je kao pritvorenik u istražnom zatvoru u ZIKS-u, davao instrukcije članovima organizacije, te po dogovoru sa bratom Aleksandrom Đedovićem, čija je uloga bila da obezbijedi prenošenje droge do granica Crne Gore i BiH i njenu prodaju

Produžen pritvor

Nikšićani Rade A. Miljanić osuđen je na četiri, Zdenko B. Lalićević, na dvije i po godine, Nino Đ. Camaj iz Tuzi, na pet i po godina, Dražen P. Đokić na tri godine i Vladimir M. Perić iz Podgorice, na tri i po godine zatvora.

Sud je okrivljenima, nakon izricanja presude produžio pritvor, uhapšeni su početkom februara 2010. godine u policijskoj akciji “Čivas”.

U obrazloženju presude sudija Pavličić je kazala da su okrivljeni Perić i Đokić detaljno opisali kako su učestvovali u prenosu droge.

“Organizator kriminalne grupe je Ljubomir Đedović, koji je priznao da je posredovao u prodaji “skanka” između albanskog državljanina i mladića iz Bosne, čija imena nije želio da saopšti. Sud je mišljenja da su svi postali pripadnici kriminalne grupe koju je formirao Ljubomir Đedović, a sve sa ciljem da prodaju droge.

Instrukcije iz ZIKS-a

On je stvorio plan i dok se nalazio u pritvoru, mobilnim telefonom je ugovarao prodaju droge. Odlučujući o visini kazne, sud je imao u vidu da je Ljubomir Đedović pokazao upornost za prodaje drogu, a već je pravosnažno osuđivan za to krivično djelo. Sud je takođe vodio računa o količine droge koju su prodavali”, kazala je sudija.

Prema optužnici Marije Raspopović, zamjenika specijalnog tužioca, okrivljeni Pepaj i braća Đedović, Camaj, Đokić, Perić, Miljanić i Lalićević su od početka decembra 2009. do februara 2010. godine, na području Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine djelovali kao kriminalna grupa koju je organizovao okrivljeni Ljubomir Đedović, a čiji su članovi postali ostali okrivljeni.

Okrivljeni Ljubomir Đedović je kao pritvorenik u istražnom zatvoru u ZIKS-u, davao instrukcije članovima organizacije, te po dogovoru sa bratom Aleksandrom Đedovićem, čija je uloga bila da obezbijedi prenošenje droge do granica Crne Gore i BiH i njenu prodaju.

Prenosili drogu pješice preko Golije

Okrivljeni Pepaj je iz Albanije prodavao skank.

U dogovorima učestvovao je i okrivljeni Camaj čija je uloga bila da zajedno sa Đokićem u ulozi vozača, a koji je po instrukcijama okrivljenog Camaja vršio i predaju novca licima angažovanim od strane Pepaja, te prihvat droge na granici Crne Gore sa Albanijom, obezbijedi njeno prenošenje sa područja Podgorice do Nikšića uz pomoć Perića, koji je kao pratnja isporuke osmatrao put radi bezbjedne realizacije šverca droge do Nikšića.

Prema instrukcijama okrivljenog Ljubomira Đedovića, prihvat droge, u dogovoru sa Camajem, obavljao je Miljanić, koji je drogu pješice prenosio preko planine Golije do mjesta Crkvice radi predaje Aleksandru Đedoviću. On je posredstvom drugih osoba, novac sakupljen prodajom droge predavao okrivljenom Lalićeviću, a ovaj Camaju, te posredstvom okrivljenog Đokića okrivljenom Pepaju. U optužnici se navodi da su u ovom periodu ostvarili dvije isporuke droge u od 80 do 100 kilograma “skanka”.

Od 24. januara 2010., pa u daljem periodu, u telefonskim razgovorima okrivljeni Ljubomir Đedović i Nino Camaj sa Pepajem, su dogovorili nabavku 100 do 120 kilograma skanka.

Pa onda taksijem...

Lalićević je 6. februara ove godine, po uputstvu Ljubomira Đedovića u Nikšiću, predao 30.000 eura Camaju i na taj način platio drogu.

Camaj se tog dana sastao u Podgorici, ispred Kliničkog centra, sa Miljanićem i dogovorio se oko lokacije na kojoj će u blizini Nikšića sakriti drogu, koju će Miljanić preuzeti nakon prijema isporuke od oko 100 kilograma skanka, koji je od albanskih državljana pod imenom David i Nesta, koje je angažovao Pepaj da prenose drogu preko državne granice.

Sa Davidom I Nestom je okrivljeni Camaj telefonom dogovarao mjesto i vrijeme predaje droge.

Drogu je preuzeo Đokić, dajući novac koji mu je prethodno predao okrivljeni Camaj, a potom je skank u taksiju prenosio iz pravca Tuzi do Nikšića u pratnji okrivljenog Camaja koji se kretao ispred taksi vozila sa svojim vozilom "pežo 307", te okrivljenog Perića koji je iza Đokića upravljao vozilom "pežo 206" vlasništvo okrivljenog Đokića. Za to vrijeme ostali članovi grupe su telefonom obavještavali Đokića o prisustvu i nailasku policije na tom putnom pravcu.

Bonus video: