Dr Stefanović: Ljekari ne žele da rade na sjeveru

Kako Zavodu zvanično nedostaje 57, a i sistematizacijom je predviđen veći broj ljekara, Stefanović je obećao da će narednom periodu zaposliti i ostali kadar koji nedostaje
543 pregleda 0 komentar(a)
Saša Stefanović, Foto: Zoran Đurić
Saša Stefanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.03.2011. 08:28h

Višegodišnji problem deficita ljekara u službama hitne pomoći uskoro će početi da se rješava. Prvi korak je raspisivanje konkursa u većini crnogorskih gradova djelimično će biti riješen najkasnije za mjesec dana, tvrde nadležni.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć ,kako je "Vijestima" potvrdio direktor Saša Stefanović, zaposliće 30-ak ljekara.

Kako Zavodu zvanično nedostaje 57, a i sistematizacijom je predviđen veći broj ljekara, Stefanović je obećao da će narednom periodu zaposliti i ostali kadar koji nedostaje.

Ističući da će se nakon zapošljavanja prvih ljekara djelimično prevazići postojeći problemi i obezbijediti nesmetano funkcionisanje službi, on objašnjava da se do sada to rješavalo angažovanjem izabranih doktora, koji su prekovremeno ordinirali u službama hitne pomoći.

"Konkurs će uz saglasnost Ministarstva biti objavljen najkasnije za mjesec dana, čime će biti pružena prilika kolegama koji su završili pripravnički staž, položili državni ispit, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, da svoja znanja koriste, i stiču određena iskustva kroz rad u našoj ustanovi", poručio je Stefanović.

Međutim, on sa sigurnošću ne može da tvrdi da će u službama na sjeveru uspjeti angažovati sve neophodne ljekare, s obzirom da , kako ističe “većina njih posljednjih trideset godina gravitra ka glavnom gradu, te ih je teško zaposliti, a posebno zadržati na radnom mjestu”.

Osim ljekara nedostaje savremena oprema

Tako će se za sada, kako je precizirao, u službama hitne pomoći u Bijelom Polju, Andrijevici i Pljevljima angažovati četiri, na Žabljaku tri, a u Kolašinu, Beranama, Plavu, Rožajima, te Baru i Ulcinju još dva ljekara.

"U Službi u Herceg Novom najvjerovatnije ćemo zaposliti još jednog doktora, dok se u Nikšiću gdje je šest zaposlenih ljekara nedovoljno, za sada taj broj neće mijenjati", naveo je Stefanović.

Osim ljekara, tim službama u većini opština godinama nedostaju nova, savremena oprema i vozila za transport pacijenata, jer su postojeća stara više decenija. Stefanović uvjerava da je “država ocijenila da se nedostaci koji postoje u funkcionisanju službi hitne pomoći i odstupanja od evropskih standarda moraju prevazići, što će se intenzivirati u naredne dvije godine.

“Iako zastarjeli, oprema i vozila su servisirana i funkcionalna. Uskoro ćemo obezbijediti osam novih vozila, a u naredne dvije godine postepeno ćemo nabavljati savremeniju opremu i još novih reamobila”, obećao je direktor.

Ove godine pregledano 45.000 ljudi

Stefanović uvjerava da iako u prilično skromnim uslovima, tokom prva dva mjeseca ove godine u tim službama pregledano je 45.000 ljudi, a urađeno je i 7.000 pregleda u stanu, i u toku tog perioda nije bilo primjedbi na njihove usluge, dok im je od osnivanja Zavoda u julu prošle godine, pristiglo 12.

Trenutno je formirano oko 80 medicinskih timova na nivou cijele Crne Gore, dok je u planu kako je ranije najavljivano iz Ministrastva, da Zavod ima 159 timova ljekara, zajedno sa srednjim i visokim medicinskim kadrom, kao i 32 tima za sanitetski transport.

Bonus video: