Vinka Bulić (76) odslužila 15 dana kazne u zatvoru zbog uvrede

Zbog jedne breze i svađe u dvorištu zajedničke kuće, starica, koja je prešla sedmu deceniju života, našla se u ženskom odjeljenju Zavoda za izvršenja krivičnih sankcija
543 pregleda 0 komentar(a)
Vinka Blagojević-Bulić, Foto: Savo Prelević
Vinka Blagojević-Bulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2011. 08:08h

Zbog jedne breze i svađe u dvorištu zajedničke kuće, starica, koja je prešla sedmu deceniju života, našla se u ženskom odjeljenju Zavoda za izvršenja krivičnih sankcija.

Presudom žabljačkog suda, penzionisana nastavnica istorije i geografije Vinka Blagojević-Bulić odslužila je novembra 2009. godine petnaestodnevnu kaznu zatvora jer nije željela da plati 600 eura, koliko joj je izrečeno zbog krivičnog djela uvreda.

Ne žaleći se previše na neobičnu sudbinu koja ju je odvela u zatvor, jer je sinovcu svog pokojnog muža kazala da je lopov, danas sedamdesetpetogodišnjoj starici, kako kaže, “sam odlazak nije lako pao”.

Zvala policiju da ih podsjeti da je uhapse

“Nazvala sam policiju da tražim da neko dođe po mene. Komandir se javio, zbunjen. Rekao je da će dva policajca doći u jedan, ispred kapije. Ne, ne, kažem, neka se popnu gore. Onda sam ih zvala u 15 do jedan. Kažem - “Policija, molim vas, dogovoreno je da me hapsite u jedan. Sada je već 15 do jedan, da ne zaboravite”, počinje svoju priču Vinka.

Spor je nastao kada je Vinka odlučila da odsiječe brezu koja se nalazi u dvorištu njene i kuće bratanića njenog pokojnog muža u samom centru Žabljaka.

“Ošamario me 7. maja 2006. godine, 21. maja smo obnovili nezavisnost, a 28. je Filip preletio okean. Sve se desilo u maju... Tada, kada me udario, pala sam preko zida, i posjekla ruku”, priča Vinka

Objašnjava da je čovjek u drugom dijelu dvorišta, tada radnik suvlasnika njene kuće, obavijestio poslodavca o započetoj sječi drveta.

“Sinovac mog pokojnog supruga je došao i pitao me zašto siječem brezu, rekao mi da će me poslati u kapelu. Pitam ga tada koga će on to da šalje?! Ne znam kako to prevode policajci i sudije, ali ja sam shvatila da on hoće da me ubije. Zato sam ga pitala kome on to prijeti?! I nazvala ga sivonjom”, priča Vinka.

Tvrdi i da joj je tada, u prisustvu komadira policije, udario šamar od kojeg je ona pala preko zida.

“Ošamario me 7. maja 2006. godine, 21. maja smo obnovili nezavisnost, a 28. je Filip preletio okean. Sve se desilo u maju... Tada, kada me udario, pala sam preko zida, i posjekla ruku. Sve je bilo u krvi. Onda sam mu rekla ne samo da je sivonja već i da je lopov, da je ukrao moju brezu”, priča Vinka.

Dodaje da je policajac poveo u bolnicu na previjanje, a suvlasnika kuće u kojoj živi od sredine prošlog vijeka, u pritvor na jednu noć... Kaže da je vrijeme prolazilo, ali da porodica koja živi u istoj kući u kojoj i ona se nije izvinila.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: