Prvog dana oko 500 potpisa za osnivanje policije za životinje

Akcija potpisivanja će tokom sedmice biti nastavljena u centru grada, a osim Podgorice biće organizovana i u Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Budvi, Herceg Novom i Tivtu
0 komentar(a)
peticija, policija za životinje, Foto: Luka Zeković
peticija, policija za životinje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2011. 14:44h

Prvog dana akcije potpisivanja peticije za formiranje policije za životinje u Crnoj Gori u subotu prikupljeno je nešto manje od 500 potpisa. Za formiranje policije na nivou Podogorice potrebno je 1.000, a za formiranje policije z aživotinje na republičkom nivou potrebno je ukupno 6.000 potpisa.

Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice započelo je prekjuče u šoping molu "Delta Siti" akciju potpisivanja peticije za formiranje policije za životinje u Crnoj Gori, koja treba da bude republička služba formirana od članova službenika komunalne policije, u čijoj će nadležnosti biti sankcionisanje zanemarivanja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Akcija potpisivanja će tokom sedmice biti nastavljena u centru grada, a osim Podgorice biće organizovana i u Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Budvi, Herceg Novom i Tivtu, koji imaju Društva za zaštitu životinja. Kako je kazao, aktivista Društva za zaštitu životinja Podgorica Luka Šaranović, akciji se mogu pridružiti svi zaintersovani građani i u ostalim gradovima Crne Gore, koji su voljni da organizuju potpisivanje.

"Prvog dana akciji se odazvalo nešto manje od 500 ljudi, a sigurno će se nastaviti dok ne skupimo dovoljan broj potpisa. Nakon toga podnijećemo zahtjev nekom od poslanika Skupštine da se podnese inicijativa za formiranje policije za životinje", rekao je Šaranović.

On smatra da nadležne institucije ne posvećuju dovoljno pažnje zaštiti životinja, pa bi formiranje policije za životinje bio dobar korak.

"Zakon za zaštiti životinja već postoji (Zakon o zaštiti dobrobiti životinja i posebne odredbe Krivičnog zakona Crne Gore i Zakona o javnom redu i miru), a mi tražimo njegovu primjenu jer je dobar, ali uz formiranje policije za zaštitu životinja čime će se zaštita životinja podići na veći nivo", rekao je Šaranović.

On je istakao da nadležne institucije za sprovođenje zakona, nažalost ne reaguju čak i na najokrutnije primjere zlostavljanja i ubijanja životinja.

"Zato smatramo da trebaju da se malo više pozabave tim problemom. Borbe se često spominju među životinjama i o tome se priča kao o jednoj normalnoj stvari zato što se niko ne trudi da ih suzbije. Imali smo nekoliko napada na životinje kao što je utapanje dva psa u Ribnici, pucanje na psa u Budvi, na sjeveru je pas odran i opet niko ne reaguje, a kad životinje naprave štetu svi se oglašavaju na sva zvona", rekao je Šaranović.

Bonus video: