Stanari socijalne zgrade bez struje 8 dana, računi prelaze i 7.000 eura

“Ponudili su nam da platimo na 36 mjesečnih rata. Nemam odakle da mjesečno plaćam iznos od oko 200 eura koliko bi bila rata ako potpišem ugovor..."
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 18:13h

Stanari socijalne zgrade kod vrtića “Jelena Ćetković” već osam dana nemaju struju zbog neizmirenih računa, a pojedinci duguju i preko 7.000 eura. Snalaze se kako znaju i mogu, pa uveče da bi se ogrijali nalože vatru.

Svjesni su da su njihova dugovanja velika, ali zamjeraju Elektrodistribuciji što su dozvolili da im dugovanja budu ovolika, smatraju da je trebalo da im ranije ponude rješenje za plaćanje potraživanja, jer sa ovolikim dugovanjima ne mogu izaći na kraj. Opcija da plaćaju u ratama je neprihvatljiva, jer nemaju para.

Samohrana majka Elvira Alković ne radi nigdje, a za struju duguje oko 7.000 eura. Jutros je sa komšijama bila u Snabdijevanju da pokuša da se dogovori o načinu plaćanja.

Majka i ja radimo u vrtiću, ali naše dvije plate ukupno nijesu 360 eura. Otežavajuća okolnost nam je jer imamo kredit, tako da od naših primanja ne ostane ništa

Šestočlana porodica Majed noći provodi ispred zgrade grijući se sa komšijama uz vatru koju nalože.

"Majka i ja radimo u vrtiću, ali naše dvije plate ukupno nijesu 360 eura. Otežavajuća okolnost nam je jer imamo kredit, tako da od naših primanja ne ostane ništa. Ne bježimo od naših dugovanja za struju, svjesni smo koliko dugujemo, konkretno moja porodica duguje 4.000 eura, ali i plaćanje u ponuđenom broju rata je neprihvatljivo, jer su iznosi ogromni", priča Hasnen Majed.

Ni situacija Sabahete Barćić nije bolja od njenih komšija. Njen dug za struju prelazi 5.000 eura.

"Muž mi je srčani bolesnik, ne radimo nigdje, a imamo četvoro djece. Ako uspijem da nađem kod nekoga da nešto operem, očistim, sve prihvatam. Tako zaradim 20 do 30 eura, ali to je jedva dovoljno da se prehranimo", kaže Sabaheta i dodaje da joj je dijete zadobilo povredu u mraku.

Čim dođu u Snabdijevanje, dogovore se o broju rata, potpišu protokol o plaćanju uz tekući račun, biće veoma brzo ponovo priključeni na mrežu

Račun mogu platiti na rate

Visoki računi, neredovna plaćanja je razlog zbog kojeg su stanari socijalne zgrade od četvrtka bez struje...

"Praksa koju Elektrodistribucija sprovodi već dva-tri mjeseca je da svi dužnici mogu svoja dugovanja da izmire u 18 mjesečnih rata bez učešća, i njihova obaveza je da uz svaki tekući račun izmire obavezu plaćanja jedne mjesečne rate. Imajući u vidu tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze stanari pomenute zgrade, imaćemo maksimalno razumijevanja i uložiti napor da im olakšamo, tako što ćemo im izaći u susret da svoja dugovanja plate u razumnom broju rata.

Ipak, vodićemo računa da to ne ode u nedogled. Čim dođu u Snabdijevanje, dogovore se o broju rata, potpišu protokol o plaćanju uz tekući račun, biće veoma brzo ponovo priključeni na mrežu", rekli su iz Direkcije za odnose sa javnošću Elektrodistribucije.

Iz Direkcije su rekli da će privatno obezbjeđenje koje čuva brojila, kako stanari ne bi sami uključili struju, ostati do momenta dok stanari ne postignu dogovor o plaćanju svojih dugovanja.

Bonus video: