Crnogorski pomorci traže da poslovne vize za SAD traju duže

C1-D vize namijenjene su zaposlenima u aviokompanijama, na putničkim brodovima i u kompanijama za transport robe brodovima...
184 pregleda 0 komentar(a)
brod, Foto: Reuters
brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2011. 16:28h

Iz Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, saopšteno je da je ambasada SAD u Podgorici obavijestila Stejt dipartment da su crnogorski pomorci zainteresovani za povećani reciprocitet u izdavanju C1-D viza, te da će o stavu Stejt dipartmenta biti obaviješteni po završetku vrlo komplikovane procedure.

”Udruženje pomorskih kapetana se u oktobru 2010. obratilo Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore molbom da kod američke ambasade u Podgorici pokrene postupak za produženje važenja C1-D vize sa tri na više godina. Na taj način bi se omogućilo crnogorskim pomorcima da budu tretirani kao oni iz drugih zemalja“, kažu u Udruženju i navode primjer Hrvatske čiji pomorci koriste te vize na rok od pet godina i Poljske 10 godina.

C1-D vize namijenjene su zaposlenima u aviokompanijama, na putničkim brodovima i u kompanijama za transport robe brodovima, koji namjeravaju da putuju u SAD, kako bi se ukrcali na avion ili brod, ili da prilikom kratkih putovanja više puta ulaze na teritoriju SAD i napuštaju je, u sklopu svojih zaduženja kao članova posade.

U Udruženju pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore naglašavaju da bi tim produženjem crnogorski pomorci postali znatno konkurentniji na izbirljivom međunarodnom tržištu pomorske radne snage, a smanjili bi se i troškovi koji nijesu zanemarljivi.

Bonus video: