Mujović ne da pečat, tvrdi da je dekan izabran nelegalno

Nikome neću omogućiti da se koristi pečatom Pravnog fakulteta, sve dok se Upravni odbor UCG i, u slučaju potrebe, ostali državni organi izjasne o problemu, poručio je Mujović.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 15:45h

Izbori za dekana Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) nelegalni su, nelegitimni i održani su nasilno, ocijenio je aktuelni dekan te ustanove, Ranko Mujović.

Vijeće Pravnog fakulteta izabralo je danas Draga Radulovića za novog dekana te univerzitetske jedinice.

Mujoviću ističe mandat u avgustu.

Mujović je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da reaguje zbog nezakonitog rada Izborne komisije za izbor dekana Pravnog fakulteta i nasilno održanih nezakonitih i nelegitimnih izbora.

Pravilo je da rektor ne može da dođe na poziv Izborne komisije, već samo na poziv dekana ili Vijeća. S obzirom da se Vijeće nije formalno pravno sastalo, to je i nevažeći poziv rektoru da prisustvuje nelegitimnoj i nelegalnoj predstojećoj sjednici Vijeća

On navodi da se poslednjih dana, po ko zna koji put, provlači medijska afera sa ciljem da naškodi njegovoj poziciji kao prve adrese Pravnog fakulteta UCG.

„Radi se o istim onima koji već više od godinu, raznim anonimnim prijavama, peticijama, podvalama i neviđenom medijskom harangom pokušavaju da ostvare svoje lične interese, privilegije i političke ciljeve“, tvrdi Mujović, prenosi MINA.

Prema njegovim riječima, posljednji u nizu napada na njega, kao dekana Pravnog fakulteta, otpočela je nezakonito i nelegitimno formirana Izborna komisija za izbor dekana.

Mujović smatra da je Vijeće Pravnog fakulteta, 7. februara, izabralo tu komisiju na problematičan način, ne znajući koliki je broj članova Vijeća potreban za njeno zakonito imenovanje.

Perfidna manipulacija

Ta komisija je, kako je naveo, dva dana kasnije odredila 15. februar kao posljednji rok za prijavljivanje kandidata za dekana.

Prema tome, navodi Mujović, Komisija je, ne računajući vikend, ostavila četiri dana za prijavljivanje kandidata, iako zakonski rok za tu mogućnost iznosi najmanje 15, a najviše 30 dana od formiranja Izborne komisije.

„Kao perfidnu pravnu manipulaciju, pri tome Komisija koristu činjenicu što je Upravni odbor UCG utvrdio 31. januar kao termin za početak roka za predlaganje kandidata. Ni pravno ni logički nije moguće da se rok određuje prije formiranja Izborne komisije, niti da on teče retroaktivno, kao ni da se kandidati predlažu, a da pri tome ne postoji izborna komisija“, naglasio je Mujović.

I pored svih ovih apela i upozorenja, Izborna komisija je danas nezakonito pokušala da sprovede nezakonite i nelegitimne izbore

On je kazao da je Komisija 11. februara od Senata i Upravnoa odbora UCG tražila informaciju o broju i imenima članova Vijeća Pravnog fakulteta, navodeći da je rešenje tog pitanja, koje je već neko vrijeme sporno, preduslov za zakonit rad Izborne komisije.

Kontrola u arhivi

Time je, smatra Mujović, Komisija čak i u formalnom smislu osporila ne samo svoj legalitet i legitimitet, već i svoje pravno postojanje.

„Da bi Vijeće Pravnog fakulteta legalno i legitimno imenovalo Izbornu komisiju za izbor dekana, neophodno je da kandidate za članove Izborne komisije predloži tačno određeni broj članova Vijeća“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, članovi Komisije dovode u pitanje svoju pravnu egzistenciju činjenicom da od Senata UCG traže da utvrdi broj članova Vijeća.

„Kako je moguće da su kao Izborna komisija imenovani, ukoliko se ne zna broj članova Vijeća koje treba da ih izglasa? I za sve navedeno, čak optužuju mene kao dekana“, naveo je Mujović.

On je dodao da tako imenovana Komisija ide i korak dalje, raspisuje izbore i donosi odluku prije odluke Senata, koju su sami tražili, problematizujući broj članova Vijeća koji su ih imenovali kao članove komisije, i ne znajući ni broj članova Vijeća potreban za predlog dekana.

Mujović je kazao da su članovi Komisije 15. februara došli u Arhivu Pravnog fakuteta, u cilju kontrole ko se javio za izbor dekana.

„Videći da se niko nije prijavio u tako kratkom roku, a obzirom da je i sama komisija dovela Vijeće Pravnog fakulteta u zabunu svojim zahtjevom za utvrđivanje broja članova Vijeća, komisija je, zajedno sa dvoje članova kolektiva koji nijesu članovi Vijeća, sama predložila Draga Radulovića kao kandidata za dekana“, tvrdi on.

Pečat neće dati

Mujović je rekao da je, kao dekan Fakulteta, 14. Februara, komisiji, rektoru, Senatu i Upravnom odboru dao prigovor na postupanje Izborne komisije.

„I pored svih ovih nespornih činjenica, Komisija je nastavila sa radom, kao da se ništa nije dogodilo, kršeći time i zakon i pravne i moralne principe. To potvrđuje i činjenica da je prije odluke Senata o broju članova Vijeća, Izborna komisija donijela odluku o predlogu kandidata za budućeg dekana“, kazao je on.

Mujović je poručio da, kao dekan, ima obavezu da vodi računa o zakonitosti rada Pravnog fakulteta, i da se zbog toga osjeća obaveznim da, kako je naveo, obavijesti javnost o prirodi i suštini malverzacija koje sprovodi Izborna komisija.

On je kazao da je dva puta poslao pismo rektoru i članovima Vijeća, čineći sve da zaštiti zakonitost rada Fakulteta. Navodi i da je apelovao na članove Vijeća Pravnog fakulteta da sačekaju odluku Upravnog odbora povodom nastalog spora.

„I pored svih ovih apela i upozorenja, Izborna komisija je danas nezakonito pokušala da sprovede nezakonite i nelegitimne izbore“, tvrdi Mujović.

On je dodao da je 4. marta razgovarao sa rektorom i generalnim sekretarom UCG, i da su ga obavijestili da je Izborna komisija tražila da rektor prisustvuje nelegalnoj sjednici i da donese pečat Univerziteta, kako bi se silom kontra prava sproveli izbori za njihovog kandidata.

„Pravilo je da rektor ne može da dođe na poziv Izborne komisije, već samo na poziv dekana ili Vijeća. S obzirom da se Vijeće nije formalno pravno sastalo, to je i nevažeći poziv rektoru da prisustvuje nelegitimnoj i nelegalnoj predstojećoj sjednici Vijeća“, pojasnio je Mujović i dodao da mu je rektor rekao da se neće odazvati pozivu nelegalne i nelegitimne Komisije.

On je naglasio da se izbori mogu održati samo uz pečat fakultetske jedinice na kojoj se održavaju.

„Želim da preciziram da sam obavijestio rektora o tome da, čuvajući zakonitost rada Fakulteta, nikome neću omogućiti da se koristi pečatom Pravnog fakulteta, sve dok se Upravni odbor UCG i, u slučaju potrebe, ostali državni organi izjasne o problemu koji je izazvan nezakonitim radom Izborne komisije“, poručio je Mujović.

Bonus video: