Na Žabljaku sve spremno za festival Henrih Angel

Festival je sjećanje na norveškog kapetana Henriha Angela koji je donio prve skije u Crnu Goru i učio Crnogorce skijanju.
105 pregleda 0 komentar(a)
Zabljak, Foto: Obrad Pješivac
Zabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 02.03.2011. 14:32h

Norveška šumarska grupa i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, partneri su u projektu festivala "Henrik Angel", koji se duže vrijeme priprema, a njegova sasvim izvjesna realizacija biće na Žabljaku od 25. do 27. marta.

Predstavnik Norveške šumarske grupe i savjetnik festivala Gaute Nokleholm upoznao je lokalnu turističku organizaciju o toku priprema za manifestaciju koja će pored skijaških imati i kulturna dešavanja.

"Pripreme za ovaj veliki događaj teku. Staze za skijaška trčanja su utvrđene i pripremaju se. Važno nam je da se za ovaj događaj zna na širim prostorima. Prema planu, prvom festivalu prisustvovaće skijaši sa prostora eks Jugoslavije. Mi imamo iskustvo a vi sve drugo što je potrebno za vrhunsku manifestaciju, prirodu, hotele i dobre ljude" kazao je Nokleholm.

On je izrazio nadu da će Žabljak iskoristiti ovu šansu.

"Svi treba da uvide koliko je ovo važno za Žabljak i da se svi, ne samo lokalni odbor i vlasti, uključe u pripreme za ovaj događaj. Ovo je i šansa za početak razvoja ove sredine, ekonomskog i svakog drugog. Mi smo fokusirani na skijanje a, u stvari, ovo je više od skijanja. Dosadašnja saradnja sa lokalnom upravom je veoma dobra. Obaveze i odgovornosti u priopremanju festivala su podijeljene. Ipak ovo je zajednički posao nas iz Norveške, lokalne vlasti, lokalnog odbora takmičenja i cijelog naroda" kazao je Nokleholm.

Festival "Henrih Angel" sjećanje je na norveškog kapetana Henriha Angela koji je donio prve skije u Crnu Goru i učio Crnogorce skijanju.

Promoter festivala na Žabljaku biće Brit Andersen proslavljena norveška trkačica na skijama i olimpijska pobjednica na igrama u Sarajevu 1984. godine.

Gaute Nokleholm kaže da je na njihovj strani ogromno iskustvo u organizaciji ovakvih manifestacija.

"Mi ovo radimo već 74 godine. U početku je to bila minijaturna manifestacija koja je iz godine u godinu narastala u svakom pogledu. Posljednja koju smo u našoj zemlji organizovali brojala je 14.000 učesnika, a podatak da su za svega 18 minuta rasprodati takmičarski brojevi tolikom broju učesnika dovoljno govori o rejtingu naše manifestacije. Mi ćemo ta iskustva prenijeti i ovdje međutim postoje kulturološke razlike između vas i nas. Najgora stvar, ravna katastrofi, bila bi da ovo bude samo jednom" kazao je Nokleholm.

Bonus video: