Završene tradicionalne kotorske karnevalske fešte

"Što su starosjedioci građani petog reda, a raznorazni kadrovi iz šume sjeli u njihove karijege i dobili njihove stanove."
0 komentar(a)
karneval, Foto: Boris Pejović
karneval, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.02.2011. 17:45h

Tradicionalnom karnevalskom povorkom glavnom gradskom ulicom i spaljivanjem Krnja na Maceu, završene su kotorske zimske karnevalske fešte.

Ovogodišnji krivac za sva nedjela učinjena Kotoranima u prošloj godini je Lorenco Fešta Absurdić.

Svi Lorencovi zločini

“Kriv je što je Kotor upisan na evropskoj karti karnevalskih gradova, što je bio domaćin godišnje konvencije FECC-a, što je dobio prestižnu nagradu “Wild Beauty Aword”, kao i nagradu “21. novembar”.

"Što se uspinjača oliti lift na San Đovani još nije napravio, što nisu započeli radovi na zaobilaznici, što poteštatica (gradonačelnica) još nije magistrirala"

Što se tradicionalni kotorski maskenbal održava u hotelu "Splendid" u Bečićima iako naša komunitad ima puno bolje hotele i uslove. Što je “Primorac” bio prvak i još je vicešampion Evrope, a igrači nijesu primili premije ni za šampionsku ni za vicešampionsku titulu, kao i što odavno ne primaju plate, a niko ih ne pita imaju li za koru kruva.

Što naša komunitad, a posebno Stari grad ima napajanje elektrikom kao u Bijafri. Što već evo 32. godinu nemamo hotel ni gradsku kafanu “Dojmi”. Što se uspinjača oliti lift na San Đovani još nije napravio, što nisu započeli radovi na zaobilaznici, što poteštatica (gradonačelnica) još nije magistrirala.

Što nova pomorska kompanija nema niti jedan brod. Što su starosjedioci građani petog reda, a raznorazni kadrovi iz šume sjeli u njihove karijege i dobili njihove stanove. Što je regionalna deponija locirana u Grenoble oliti Župu”, optužba je tužioca dr Umbroza Spletkovića.

Izašao humorističko-satirični list "Karampana"

Tradicionalna maškarana povorka, sa Krnjom krenula je od otvorenog bazena glavnom saobraćajnicom do Macea na Gurdiću, gdje je obavljeno spaljivanje. Nakon toga povorka i mnogobrojni gosti preselili su se u Stari grad, gdje je nastavljena fešta uz štimung kotorskog sastava “Tri kvarta”.

U hotelu “Splendid” u Bečićima u subotu je održan tradicionalni maskenbal uz učešće preko 150 maskiranih

Na dan karnevala tradicionalno iz štampe je izašao humorističko-satirični list “Karampana”.

U hotelu “Splendid” u Bečićima u subotu je održan tradicionalni maskenbal uz učešće preko 150 maskiranih, pojedinačnih i grupnih maski. U kategoriji pojedinačnih maski prva nagrada od 250 eura pripala je maski “Mjesečeva sonata”, druga od 200 eura “Šampioni Kotora 1969”, a treća i 150 eura maski “Samo probaj pec, pec”.

U kategoriji grupnih maski prva nagrada i 700 eura pripala je maski “Pola po pola”, druga i 500 eura “Probudite nas kad hotel bude gotov”, a treća i 300 eura “Čovječe, ne ljuti se”. Nagrada publike i 500 eura pripala je maski “Grčki bogovi i boginje”.

"Fešta" odustala od zimskog karnevala

Na tradicionalnom kotorskom maskenbalu u hotelu “Splendid” u Bečićima, Udruženje “Fešta” je objavilo da je ovo posljednji maskenbal i karneval u njihovoj organizaciji. Predsjednik “Fešte” Vasilije Bajrović, kazao je da nakon deset godina to udruženje više neće organizovati zimske karnevalske fešte u Kotoru.

“Splendid” kotorski hotel, jer su ga gradili i u njemu rade Kotorani

On se zahvalio svima na podršci i saopštio da će gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović dostaviti saopštenje u kojem je obavještava da “Fešta” više neće organizovati zimski karneval. On je naglasio da će i dalje organizovati ljetnji internacionalni kotorski karneval.

U ime hotela “Splendid” u kojem se već četiri godine održava maskenbal, jer Kotor nema hotela ni adekvatnog prostora za ovakvu manifestaciju, zahvalio se Žarko Radulović i poručio da je “Splendid” kotorski hotel, jer su ga gradili i u njemu rade Kotorani.

Bonus video: