Pismo i video iz Libije: Najbolje znamo kroz šta smo prolazili

"Bilo je tuča među lokalnim stanovnistvom, lomnjave i paljenja, ali nismo se dali zastrašiti. Pokušali su da zapale i vozni park, ali smo to spriječili", navode zaposleni u IMK.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 16:05h

Redakciji "Vijesti" stigli su pismo i video snimak crnogorskih radnika u Tripoliju. Pismo su uputili radnici firme IMK, a autori videa su radnici "Arsenala Rem", koji su kamerama mobilnih telefona snimili situaciju na aerodromu u Tripoliju.

"Svi koji se ovih dana nalaze u različitim mjestima u Libiji imaju svoju priču, a mi najbolje znamo kroz šta smo sve prolazili. Istina je: za sada smo bezbjedni, dišemo kao jedan, očekujemo dolazak broda Sveti Stefan i našeg direktora Dušana Radovića pa da se svi vratimo svojim porodicama, kumovima i prijateljima", navodi se u pismu radnika firme IMK, koje je stiglo "Vijestima".

Radnici srpsko-crnogorske firme IMK connstrution vlasnika Dušana Radovića koji su dio ruskog konzorcijuma "Ruske Željeznice" nemile događaje u Libiji su dočekali obavljajući svoje redovne poslove. Navodi se da su svi bili smješteni na tri lokacije Sirt, Bendževad i tkz."Zelena kuća", u centru grada, u kojoj je bilo sjedište firme.

"Čim su počeli nemiri rukovodstvo firme, regionalni direktor Boško Zeković i tehnički direktor Sveto Cvetković oformili su krizni štab. Ovo vam javljamo sa nadom i povjerenjem da ćete tačno prenijeti naše informacije, jer se suočavamo sa puno netačnih i neprovjerenih podataka, a to nas boli, jer slušajući i čitajući izjave po novinama ispada da svi znaju bolje od nas kako je nama ovdje", navodi se u pismu.

Nemili događaji na istoku Libije, kako se navodi u pismu, krenuli su početkom prošle sedmice, a u Bendžavadu 20. februara - predveče.

"Bilo je tuča među lokalnim stanovnistvom, lomnjave i paljenja, ali nismo se dali zastrašiti. Nemiri su eskalirali sjutradan kada je lokalno stanovnistvo koje je radilo honorarno u okviru naše firme počelo da vrši pritisak na direktora i poslovodstvo firme da im daju pare, mašine, opremu i ostale vrijednosti. Pokušali su da zapale i vozni park, ali smo to spriječili", navode zaposleni u IMK.

Bezvlašće zahvatilo Libiju

Objašnjavajući situaciju radnici navode da je druga grupa huligana otišla do kampa, pokušala da uđe, opljačka i zapali kamp.

"Lokalno stanovništvo i dalje dolazi i pokušava da od nas izvuče što više mašina i para prijeteći čak "da će sve da nas pobiju" piše u pismu.

Sa izvlačenjem iz Bendževada prema Raslanufu počeo se prije tri dana.

"Dok smo išli prema toj novoj lokaciji dolazilo je do presretanja kolone otimanja ljudi, traženja para, mašina i drugih radnih sredstava koje smo i davali samo da se sačuvaju ljudski zivoti. Situacija se malo smirila kada smo stigli u Ruski kamp. Lokalno stanovništvo i dalje dolazi i pokušava da od nas izvuče što više mašina i para prijeteći čak "da će sve da nas pobiju". Situacija je u jednom trenutku bila zaista kritična, ali je prevaziđena" piše u pismu.

Uslovi u kampu slobodni

Zaposleni u IMK tada su se organizovali i danonoćno u manjim grupama obilazili i čuvali kamp.

Nije nas strah uprkos tome što smo naoružani samo priručnim sredstvima.

"U kampu su uslovi solidni, osnovne stvari imamo, ali iskreno i ne možemo očekivati više jer je kamp postao prihvatni centar i u njemu se sada nalazi preko hiljadu ljudi. Situacija je pod kontrolom. Naše ljudstvo je organizovano i u skladu sa instrukcijama kriznog staba obavljamo zadatke na obezbjeđenju. Nije nas strah uprkos tome što smo naoružani samo priručnim sredstvima", navodi se u pismu.

Na kraju se zaključuje da ljudstvo IMK-a boli "da i pored toga što se trudimo da sačuvamo bezbjednost naših ljudi u kampu šire se razne dezinformacije koje negativno utiču na moral ljudi".

Bonus video: