Sindikat FEP-a na sastanku u Vladi tražio promjenu rukovodstva

“Zahtijevali smo, a to i očekujemo, da država ubuduće zaštiti fabriku, a ne da radi kao dosadašnji najveći pojedinačni vlasnik Atlas mont fond, što nas je i dovelo do sadašnje situacije.
64 pregleda 0 komentar(a)
FEP, Foto: Arhiva Vijesti
FEP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.02.2011. 18:54h

Milenko Pejović, predstavnik radnika plužinske Fabrike elektroda kazao je da će zaposleni najvjerovatnije do kraja sedmice dobiti dvije od 20 plata koliko im se duguje.

To im je, prema njegovim riječima kazao Predrag Stamatović, savjetnik predsjednika Vlade, na sastanku kome su pored njih dvojice prisustvovali i predsjednik Sindikata FEP-a Aleksandar Vukosavljević, predstavnici Razvojno-investicionog fonda, Ministarstva ekonomije, fonda Trend i dijela poslovodstva fabrike.

“Isplata zarada nam je potvrđena ali samo pod uslovom da se u narednim danima deblokira račun preduzeća koji je blokiran izvršnom presudom dijelu radnika zbog zaostalih plata. Od 68 radnika koji su tužili fabriku zbog plata iz 200. i 2009. godine, nas 28 je prihvatilo da povuče tužbu.

U narednim danima je na advokatima i sudu da završe proceduru povlačenja tužbe što bi odmah uslovilo uplatu dvije zarade. Potvrđeno nam je i da su obezbijeđene pare za početak proizvodnje, koja bi mogla da otpočne u veoma kratkom roku” kazao je Pejović.

On je kazao da su predstavnici Sindikata na tom sastanku tražili i da se u preduzeću izvrši promjena rukovodeće strukture, pošto do sada, prema njegovim riječima, ti kadrovi nijesu uspješno obavljali posao, što najbolje govori situacija u kojoj su se fabrika i zaposleni našli.

“Zahtijevali smo, a to i očekujemo, da država ubuduće zaštiti fabriku, a ne da radi kao dosadašnji najveći pojedinačni vlasnik Atlas mont fond što nas je i dovelo do sadašnje situacije.

Na te zahtjeve, kao i one koje su radnici postavili prilikom početka protesta, nije konkretno odgovoreno već ćemo imati više informacija na narednim sastancima sa nadležnima, kao i nakon vanredne skupštine akcionara FEP-a koja je zakazana za 4. mart” kazao je Pejović.

Država, koja je kupovinom 34,65 odsto akcija od Atlas mont fond, postala najveći pojedinačni vlasnik FEP-a će, kako je kazao Pejović, reprogramirati dio dugova koji premašuju tri miliona eura.

“Rečeno nam je i da će u kratkom roku obezbijediti pare za otpremnine viška radnika, kako bi se broj zaposlenih sveo na optimalni broj, odnosno na 100” kazao je Pejović.

Radnici FEP-a, preduzeća u kome je proizvodnja prekinuta 9.septembra prošle godine, počeli su sa dvanaestočasovnim protestima 27.decembra tražeći isplatu zaostalih plata, tada 17, danas 20, početak proizvodnje, povezivanje radnog staža I isplatu viška radnika po Kolektivnom ugovoru.

Otpremnina za radnike koji budu odlazili iz preduzeća je 8.500 eura.

Radnici, njih 174, još uvijek nijesu prekinuli protest i to će najvjerovatnije uraditi kada im budu isplaćene obećane plate za maj i jun prošle godine.

Bonus video: