21 vijek: U novom naselju u Rogamima nemaju vode!

U početku su bili priključeni na vodovodnu mrežu, o svom trošku su platili opremu i priključili se, ali nakon par mjeseci isključeni su sa mreže.
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2011. 16:20h

Stanovnici Novog naselja u Rogamima, koji skoro 4 godine nemaju vodu, ne mire se sa činjenicom da u 21. vijeku nemaju jedan od najelementarnijih uslova za život.

Mještanin Branko Popović, poručio je da se neće pomiriti sa odlukom da im Opština uskrati pravo na vodu, a nakon dogovora mještana i nevladine organizacije „Ispod Duge” odlučiće na koji način će se boriti da ostvare svoja prava.

"Po nevremenu i pljuskovima prinuđeni smo da idemo sa bidonima nekoliko stotina metara kod komšija s druge strane brda, koji imaju vodu. Ukoliko nijesmo u mogućnosti da uzmemo vodu od komšija, prinuđeni smo, iako je velika kriza, da kupujemo flaširanu vodu" kazao je Popović.

Platili opremu, a isključili ih sa mreže

On prizanje da su u početku bili priključeni na vodovodnu mrežu, o svom trošku su platili opremu i priključili se, ali nakon par mjeseci isključeni su sa mreže.

"600 metara vodovodne infrastrukture i priključke sagradili smo o svom trošku, da Opština nije ni centa uložila. Podnosili smo veliki broj zahtjeva sa ciljem da se prikačimo na vodovodnu mrežu, kucali smo na mnoga vrata, ali smo uvijek dobijali odričan odgovor pa i pored mnogobrojnih apela da se ova situacija riješi ovo pitanje nije pokrenuto sa mrtve tačke" rekao je Popović.

U ime građana Novog naselja Uroš Dragović i Strahimir Drašković poručili su gradonačelniku Miomiru Mugoši koji je izjavio na državnoj televiziji da su mještani tog naselja opljačkali državno zemljište, da su kupili od pošteno i s mukom zarađenog novca kod vlasnika tog zemljišta – Stamatovića.

"Svaki kvadrat zemlje smo uredno preveli na sebe i platili porez državi, u što se može uvjeriti ko god hoće i kad god hoće. Ista je stvar i sa kućama, što imamo ozakonjeno na papiru 1/1. Mostove koje ste nam srušili, takođe smo gradili sami i uložili u njih ogroman novac, jer je valjda prirodno da do kupljenog placa postoji put" naveli su Dragović i Drašković.

Oni su takođe kazali da nije tačno da su ti mostovi bili blizu drevnog grada Duklje, kako je Mugoša rekao, već su udaljeni preko dva kilometra.

"Bez ikakvog razloga i objašnjenja, uz prisustvo velikog broja pripadnika policije, čak i u civilu, bez rješenja o rušenju su srušeni, pa sada strahujemo za svoje i živote naše djece kada nabuja rječica Širalija.

Oni su takođe kazali da nije tačno da su ti mostovi bili blizu drevnog grada Duklje, kako je Mugoša rekao, već su udaljeni preko dva kilometra

Jedini put kojim idemo je preko mosta Surov, koji predstavlja istorijski spomenik iz 1900. godine, iz vremena kralja Nikola, pa se nadamo da ga neće srušiti.

Vodu smo takođe sami doveli i htjeli uredno da platimo dažbine Mjesnoj zajednici i “Vodovodu”, ali nam nije dozvoljeno, pa smo ostali i bez nje. Jedino je preostalo da nam i vazduh ukinete pa bi onda bila prava stvar i neko bi onda bio zadovoljan u potpunosti" poručili su mještani Novog naselja.

Poslat apel direktoru "Vodovoda"

Iz NVO „Ispod Duge” je takođe poslat apel direktoru „Vodovoda” Vladanu Vučeliću da stanovnicima Novog naselja obezbjedi pristup vodovodnoj mreži.

" Kakav god bio grijeh koji su mještani Novog naselja počinili, sramota je da im se uskraćuje jedno od najvažnijih ljudskih prava – pravo na životni standard dostojan čovjeka" poručuju iz te NVO.

Kako su saopštili iz JP “Vodovod i kanalizacija”, u ovom trenutku nijesu u mogućnosti da priključen pomenute potrošača iz razloga navedenih u dopisu Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora I zaštite životne sredine.

Odgovor na pitanje “kada će stanovnici Novog naselja u Rogamima biti priključeni na vodovodnu mrežu”, treba tražiti kod Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštite životne sredine i MZ „Rogami”, kazali su iz „Vodovoda”.

Srušili tri mosta

Branko Popović kaže da odgovor da ne mogu da im priključe vodu zbog izgradnje autoputa Bar Boljare smatra glupošću, jer ih, kako je rekao, od Smokovca kuda treba da prođe autoput dijeli samo jedno brdo.

Praktično smo postali slijepo crijevo grada, naročito od kada su nam srušili tri mosta na potoku Širolija, koje smo pravili o svojem trošku.

"Mještani koji se nalaze s te strane imaju, a mi, oko 50 familija, koji smo na svega pet kilometara od centra Podgorice, nemamo vodu.

Praktično smo postali slijepo crijevo grada, naročito od kada su nam srušili tri mosta na potoku Širolija, koje smo pravili o svojem trošku.

Mi nijesmo bili nelegalno naselje niti smo uzurpirali državu, jer naselje nije bilo obuhvaćeno ni DUP-om ni GUP-om, a da li se nešto u međuvremenu promijenilo ne znam. Kada smo kupovali imanja nijesu nam trebale građevinske dozvole, mada svi imamo papire da su placevi naši, jer smo ih kupili od starosjedilaca" naveo je Popović.

Galerija

Bonus video: