Život u najvećem izbjegličkom kampu na Balkanu

“Učim ih da se ne stide sebe”, uz osmijeh govori Osman, “Kada sam bio u njihovim godinama, pogađala me diskriminacija...”
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 13:04h

Tokom izrade studije o životu Roma na Balkanu, Sofija Soderland i Elin Varnelida posjetili su Podgoricu – Izbjeglički kamp na Vrelima ribničkim i kancelariju MNE Foruma, gdje su se susreli sa mladim Romima. Upoznali su Rome koji žele da se obrazuju i obezbijede sebi mjesto u društvu, ali i alarmantne uslove u kojima Romi na Koniku žive

Nalazimo se u ulici Bratstva i jedinstva broj 4, ispred zgrade koja se nalazi na najvećem bulevaru u Crnoj Gori. Vrata nam otvara Dijana Uljarević koja je zadužena za programe MNE Foruma, i uvodi nas u prostoriju punu dječjih igračaka, koncertnih postera i kompjutera.

Po Gardijanovom članku iz 2009. godine, Konik je najveći izbjeglički kamp na Balkanu. Preko 2.000 Roma tamo živi u neuslovnim barakama sagrađenim od šperploče, lima i sličnih materijala. Požari su česti u njihovim kućama, a tokom zime i velikih kiša, često prokišnjava.

Nadamo se da ćemo napraviti dobre fotografije Kampa, poput mladog crnogorskog fotografa Pavla Ćalasana, koje se izlažu u šoping centru. Ipak, prije našeg odlaska, stiže Osman Mustafaj. Sasvim je normalno da i bivši učesnici na projektima navrate u MNE Forum.

“Tokom projekta često nijesmo ni svjesni napretka mladih”, priča Dijana.

“Tek kada se kasnije vrate i kažu nam kako su se zaposlili, shvatamo da smo postigli veliki napredak.”

“Tokom projekta često nijesmo ni svjesni napretka mladih”, priča Dijana, “Tek kada se kasnije vrate i kažu nam kako su se zaposlili, shvatamo da smo postigli veliki napredak.”

Osman je kao 12-godišnjak došao sa Kosova. Sada je njegov dom na Koniku. Osman je postao aktivan član Foruma, a razmišlja da pokrene i sopstvenu nevladinu organizaciju “Ujedinjenje mladih Roma, Aškalija i Egipćana na Balkanu”.

On želi da podigne svijest mladih Roma, i slušajući Dijanu, shvatate odakle mu ta želja.

“Najvažnija stvar je dijalog”, kažu mladi u MNE Forumu.

“Strane organizacije koje podržavaju većinu naših aktivnosti-crnogorska vlada je uglavnom odsutna, ali to nije dovoljno da bi se razvile sposobnosti mladih Roma. Zato smo mi tu, da bi pomogli romskoj omladini da razvije svoje komunikacione vještine, da otkriju talente koje imaju...”

“Učim ih da se ne stide sebe”, uz osmijeh govori Osman, “Kada sam bio u njihovim godinama, pogađala me diskriminacija...”

Osman se prisjeća prvih karaoka koje je organizovao u izbjegličkom kampu, prve fudbalske utakmice ili kada su djeca prvi put pokazala svoje plesne vještine.

“Učim ih da se ne stide sebe”, uz osmijeh govori Osman.

“Kada sam bio u njihovim godinama, pogađala me diskriminacija...”

Obrazovanje najčešći razlog za nezaposlenost

Godine 2003. bez obrazovanja je bilo 61,3 odsto romske populacije, 21,3 odsto je napustilo osnovnu školu. Samo 9,2 odsto je završilo školu, a samo 6 Roma je od 2004. do 2005. godine upisano na fakultet, od čaga je četvoro napustilo studije”, stoji u studiji Sofije Soderlend i Elina Varnelida koja je objavljena 2009. godine.

Na zidu kancelarije MNE Foruma je okačen i novinski članak posvećen Barcic Recordsu, hip hop grupi sa Konika.

Sofija i Elin su za svoju studiju prikupljali romske priče iz Kampa, gdje izbjegličke porodice žive u neuslovnim prostorijama, suočavaju se sa kriminalom, prostitucijom i problemima sa drogom.

Kako pokazuju istraživanja iz 2007. godine, 82 odsto Roma u Crnoj Gori je nezaposleno, a obrazovanje je prepoznato kao najčešći razlog.

Bonus video: