Počela mjerenja za put od Plava do Podgorice preko Albanije

Riječ je o putnom pravcu Plav-Gusinje-Vrmoša-Tamara-Dinoša-Podgorica, o kojem je bilo riječi i na sjednici Vlade Crne Gore, koja je održana 20. januara.
187 pregleda 0 komentar(a)
Sadašnji put preko Albanije, Foto: Vijesti
Sadašnji put preko Albanije, Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.02.2011. 16:49h

Put koji građani opštine Plav sanjaju vjekovima, a koji im rastojanje do Podgorice umjesto 190 kilometara, skraćuje tri puta, ima velike šanse da bude izgrađen, ali preko teritorije Albanije.

Riječ je o putnom pravcu Plav-Gusinje-Vrmoša-Tamara-Dinoša-Podgorica, o kojem je bilo riječi i na sjednici Vlade Crne Gore, koja je održana 20. januara.

Gradonačelnik Plava Skender Šarkinović za „Vijesti“ je kazao da se sada radi na izradi glavnog projekta puta od Gusinja do graničnog prelaza Grnčar na crnogorskoj teritoriji, ali i da Vlada Albanije “vrijedno radi po tom pitanju”.

„Do kraja naredne godine sa albanske strane biće završen put u dužini od 23 kilometra. Vlada Crne Gore je odobrila 100.000 eura za proboj najtežeg dijela puta u dužini od 600 metara, na putu od Tamare u Albaniji do Dinoše na našoj strani.

Sada se trenutno radi na glavnom projektu za putni pravac od Gusinja do graničnog prelaza Grnčar u dužini od 5,5 kilometara, tako da će nakon revizije projekta, tenderske procedure i odabira izvođača, do kraja godine početi radovi na putu do graničnog prelaza”, kazao je Šarkinović.

On dodaje, da ništa manje nije značajan ni nastavak radova na rekonstrukciji puta Murino-Čakor-Peć, te očekuje završetak radova do kraja ove godine.

„Vlada je obezbijedila novac za taj posao, preko Direkcije za saobraćaj i naša su očekivanja da će taj put do kraja godine biti završen do kosovske strane, od koje već i danas postoji uređen put, do Peći.

Očekujemo i da su se stekle političke prilike za otvaranje graničnog prelaza u mjestu Kotlovi. Na Kosovu boravi nekoliko hiljada stranih državljana, koji rade u međunarodnoj misiji i rješavanjem ovog putnog pravca, stekli bi se uslovi da oni svoje vikende provode na ovoj sjevero-istočnoj strani Crne Gore, a i na našem primorju“, kazao je Šarkinović.

Vlada Crne Gore je na sjednici krajem januara ove godine usvojila Informaciju o inicijativi za povezivanje puta Podgorica-Gusinje preko Republike Albanije.

„Imajući u vidu značaj koji za stanovnike Plava i Gusinja ima direktno povezivanje sa Podgoricom, kao šansa za bolju varolizaciju prirodnih i turističkih potencijala i ukupan razvoj ovog kraja, Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pokrene inicijativu sa albanskom stranom oko otvaranja graničnog prelaza „Grabon-Zatrijebačka Cijevna“.

Ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija zaduženo je da pripremi projektno - tehničku dokumentaciju, predloži način finansiranja izrade puta na teritoriji Crne Gore do tačke Grudec do graničnog kamena na granici sa Republikom Albanijom i sagleda mogućnosti rekonstrukcije puta Guisnje-Vrmoša“, stoji u saopštenju vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Priroda će da ga brani

Šarkinović je istakao da je put Plav - Podgorica za građane, ali i za cijelu državu od neprocjenjive važnosti.

“Taj put će prolaziti kroz predjele koji ga sami po sebi objezbjeđuju od elementarnih nepogoda, a važan je i kao alternativni put pored sadašnjeg uz kanjon Morače i budućeg autoputa. Nedavne poplave su još jednom pokazale, da je alternativni put neophodan.

Taj put otvara i vrata velikim insvesticijama u našoj opštini, s obzirom na to da smo na pragu prave valorizacije turističkih potencijala ovog kraja“, smatra Šarkinović.

Bonus video: