Ni hrama, ni perionice, već deponija

Mještani Konika traže da se lokacija privede namjeni, odnosno da se tu izgradi crkva Svetog Vasilija Ostroškog
244 pregleda 10 komentar(a)
pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2018. 16:58h

Prostor nekadašnje pijace na Koniku u blizini škole i Doma zdravlja je ruglo - smeće je razbacano svuda i pored toga što je ta lokacija ograđena.

Mnogi mještani Konika traže da se lokacija privede namjeni, odnosno da se tu izgradi crkva Svetog Vasilija Ostroškog i podsjećaju da je skoro sedam hiljada građana svih vjera iz tog naselja potpisalo peticiju kojom to traže.

“Tražimo da se poštuju naša prava i da smo ravnopravni građani. Pravoslavna crkva je potreba građana naselja. Ima dosta njih koji ne mogu da odu do hrama preko Morače ili crkve Svetog Đorđa”, kazao je Aleksandar Milić, koji je i predsjednik Odbora za gradnju crkve Svetog Vasilija.

On je rekao da bi izgradnjom crkve prostor bio oplemenjen, uredili bi okolinu i naselje bi dobilo jedno lijepo mjesto za okupljanje.

Međutim, Glavni grad je prošle godine dao u privremeni zakup zemljište na kojem je nekada bila pijaca za auto-perionicu.

Iz Glavnog grada su „Vijestima” odgovorili da auto-perionica nije postavljena, zbog toga što je zakupcu odbijen zahtjev za postavljanje objekta privremenog karaktera, nakon čega je uložena žalba, koja se nalazi na odlučivanje kod prvostepenog organa Glavnog grada.

Protojerej i paroh za Konik Mitropolije crnogorsko primorske Mirčeta Šljivančanin kazao je da radi duhovnih potreba građana - pravoslavnih vjernika na Koniku i u okolnim naseljima postoji skoro 20 godina inicijativa za gradnju crkve Svetoga Vasilija Ostroškog.

“Prvi put je takva inicijativa i zvanično zatražena još 2006. dopisom Mitropolije tadašnjem gradonačelniku. Izradom Detaljnog urbanističkog plana za Konik 2009. MCP - Crkvena opština Podgorica je podnijela molbu za planiranje lokacije za izgradnju crkve Svetog vasilija Ostroškog”, navodi Šljivančanin.

On je pojasnio da je usvajanjem planskog dokumenta DUP “Konik sanacioni plan” 2010. predviđena je izgradnja vjerskih objekata na dvije lokacije.

“Jedna je ustupljena Islamskoj zajednici od Glavnog grada 2013, a druga na mjestu bivše pijace je po obećanju gradskih vlasti trebalo da pripadne Mitropoliji za izgradnju crkve Svetog Vasilija. Da je planirana lokacija predviđena za gradnju crkve Svetog Vasilija svjedoči to što se u materijalu DUP-a za Konik od vjerskih zajednica pominje jedino MCP, a od vjerskih objekata jedino crkva Svetog Vasilija Ostroškog”, navodi Šljivančanin.

On je kazao da su početkom 2017, nakon uklanjanja pijace uputili zahtjev Glavnom gradu da se pomenuta lokacija ustupi MCP.

“Inicijativni odbora za izgradnju crkve je za nedjelju dana prikupio potpise skoro 7.000 građana, naravno najviše pravoslavnih, ali podržanih i od velikog broja katolika, Muslimana i Roma. To je toliko brojna inicijativa (a da je produžena bilo bi i više potpisnika) da niko ko je odgovoran i dobronamjeran za potrebe građana se ne bi dvoumio oko odluke. Nije poznato u istoriji Podgorice da je bilo kojom prilikom toliki broj potpisnika intervenisao kada je u pitanju planiranje i izgradnja grada”, navodi Šljivančanin.

Iz Glavnog grada su istakli da planskim dokumentom nije određena konfesija niti korisnik planiranog vjerskog objekta i da će lokacija biti ograđena do okončanja žalbenog postupka.

Nijesu odgovorili na pitanje „Vijesti” da li će nešto da urade zbog deponije na toj lokaciji.

“Podsjećamo da o raspolaganju imovinom Grada odlučuje Skupština”, navode iz Glavnog grada.

Šljivančanin je istakao da nakon predavanja peticije nije bilo nikakvog odgovora u skladu sa propisima, kao i da je bilo još njihovih inicijativa i vidu urgencije i drugih zahtjeva za razgovorima.

“Nažalost odgovor Glavnog grada je bio takav da smo u oktobru prošle godine saznali iz medija da se tamo planira gradnja montažnog objekta - auto-perionice. To rade mimo DUP-a koji je sveto pismo za planiranje i gradnju. Glavni grad pokušava postaviti nešto što ni po planskom dokumentu, ni po propisima za postavljanje privremenih objekata, a ni po nekoj zdravoj planskoj logici (tu je škola, Dom zdravlja) ne može na toj lokaciji da se gradi”, navodi Šljivančanin.

Šljivančanin: Ponižavaju vjernike

Postavljanje auto-perionice, smatra Šljivančanin, bilo bi isto kada bi na mjestu gdje je po DUP-u planirana bolnica, škola ili stadion neko postavio auto-otpad ili vulkanizersku radnju.

“Najgore je što se vrijeđaju vjerska osjećanja građana, koji godinama vape za gradnjom crkve. Ako se uzme u obzir da su na tom mjestu već bila bogosluženja za Vaskrse, Badnje veče, praznik Svetog Vasilija na kojima se okupljalo po nekoliko hiljada vjernika, dakle to mjesto je i osveštano onda ovakav odnos Glavnog grada u najmanju ruku ponižava”, naveo je Šljivančanin.

Istakao je da ako Glavni grad kroz sve ove godine i toliko puta iskazanu želju građana da se izgradi crkva Svetog Vasilija i dalje istraje na postavljanju mimo propisa privremenog objekta, nerado će biti prinuđeni da pokrenu i sudski proces.

Bonus video: